Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
08-19-2014, 09:07 AM   #1
New Member




Join Date: May 2011
Posts: 8
k-x kit lens suddenly dark and grainy

A few months ago I gave my husband my old k-x along with the kit lens (18-55) to play with. He called from his last trip to say that it was dark and grainy through the viewfinder, like looking through a window screen. After checking all the settings and cleaning viewfinder, etc. I decided to check another lens on the camera and the dark/grain went away...tried the 18-55 on my K-5 which I knew was working correctly and everything was dark and grainy!

Ok, so now I know it is the lens but can't figure out what is wrong with it...the connections are clean, the lens is clean, took off all filters...any ideas or suggestions?

08-19-2014, 09:17 AM   #2
Forum Member
pesterle's Avatar

Join Date: Feb 2014
Location: Colorado Springs
Posts: 65
Is the Aperture Ring on 'A'? Sounds like the aperture blades aren't wide open when it is mounted on the camera.
08-19-2014, 09:37 AM   #3
Pentaxian
Just1MoreDave's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Aurora, CO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 4,814
The aperture control lever could be bent, just enough to miss the corresponding arm in the camera. When the parts don't engage each other, the aperture is fully stopped down all the time.

If you mount any working DA series lens on a K mount camera and watch the aperture blades from the front of the lens, they start out closed, then as you rotate the lens to mount it, they fully open. It sounds like this is not happening.

Probably your husband dropped or hit the lens and was hoping not to admit this. Like when I spun my truck 180 degrees and slid backward into a guardrail. What dent, honey?
08-19-2014, 10:13 AM   #4
Site Supporter
boriscleto's Avatar

Join Date: Dec 2009
Location: Liverpool, NY
Photos: Gallery
Posts: 12,279
QuoteOriginally posted by pesterle Quote
Is the Aperture Ring on 'A'? Sounds like the aperture blades aren't wide open when it is mounted on the camera.
There is no aperture ring on a DA lens.

08-19-2014, 11:09 AM   #5
Site Supporter




Join Date: Aug 2012
Photos: Gallery | Albums
Posts: 345
It's likely some damage to the lens, or it's not fully mounted. I'd say take it off and look at the small metal lever on the back of the lens. move that lever and watch the aperture blades in the lens.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dark lens image grainy, k-x, k-x kit lens, kit, lens, pentax help, viewfinder
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sigma 28-105, Kit lens, and the K-x... magkelly Pentax SLR Lens Discussion 6 02-25-2014 11:14 AM
suddenly dead K-x Juwallig Troubleshooting and Beginner Help 4 07-31-2013 10:25 AM
For Sale - Sold: K-x w/ 18-55 kit lens, SMC M 50mm F2.0, Sanyo Eneloop AA x 8, and Charger. boosted03gti Sold Items 7 10-18-2012 05:46 AM
For Sale - Sold: Pentax K-x with Kit Lens and Case (Kx, 18-55mm) InfinitySL Sold Items 5 09-29-2012 07:08 PM
Dark photos with K-x and manual lens Tippon Troubleshooting and Beginner Help 20 05-23-2011 07:36 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:04 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top