Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-02-2014, 09:42 PM   #1
Site Supporter
Site Supporter
Dewman's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Idaho
Photos: Albums
Posts: 3,269
Mode dial on K2000 is haywire!

On one of my K2000s, I noticed the mode dial will only indicate either the "M" (manual) or "AV" (aperture priority) on the monitor regardless of where I set the dial. Am I correct in assuming that something is haywire with the camera in general, or..... is there some slight chance that I've got something, somewhere, set in the wrong position? I've read the owners manual forward and backward and I can't find anything that would indicate such a thing. My other K2000 functions as advertised with no such problems. Any advice/comments/solutions?

If it comes to professional help, where would you suggest that I send it? The Pentax repair facility in Arizona (I think that's where it is) or is there a more prefered, tried-and-true facility that most Pentaxians send theirs to for repair?

Thanks for any advice you may be able to offer.

Dewman
SW Idaho

09-02-2014, 09:45 PM   #2
Site Supporter
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Oregon
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,772
I might be wrong but I dimly remember that if a manual only lens (like an M42) was mounted you could only select M or Av. So if the lens you have mounted is not being recognized this might cause what you are seeing. Try a different lens or try cleaning the contacts with a microfiber cloth.
09-02-2014, 09:54 PM   #3
Moderator
Site Supporter
Loyal Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 6,566
Is the lens aperture ring set to 'A' or to another position?
09-02-2014, 10:15 PM   #4
Pentaxian
Fogel70's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: Stockholm, Sweden
Photos: Albums
Posts: 1,748
This will happen if you use a K or M-series lens or if you moved aperture ring out of A-position.
The camera can then only support M or Av.

Attached Images
 
09-02-2014, 11:47 PM   #5
Site Supporter
Site Supporter
Dewman's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Idaho
Photos: Albums
Posts: 3,269
Original Poster
Hmmm.... this is very strange. I had a Sigma 28-300mm Hyper-Zoom on the camera when it was showing the problems mentioned. The aperture ring was set on f:11. The mode dial would only show AV or Manual. So, I switched to a 18-55mm DAL lens and all was well. Then, I switched back to the Sigma lens but set the aperture ring to "A" and BINGO! All it well in SW Idaho!


Sheez.... I feel pretty dumb! I guess I just didn't read the owners manual "forward and backward" enough, eh?


Thanks guys. I'll sleep much better tonight. I have enough on my mind as it is. Orthopedic surgeon appointment tomorrow morning to discuss hip replacement!


Dewman
SW Idaho


P.S. While were on the subject, re: camera repairs, same question..... where would you suggest a person send their camera to for repairs? The Pentax/Ricoh facility in Arizona or some other "authorized" repair shop?
09-03-2014, 02:31 AM   #6
Site Supporter
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Oregon
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,772
The facility in Arizona, CRIS Camera, is no longer the Pentax repair depot. That was changed to Precision Camera as of August first. There is a thread on this titled `repairs`.

Good luck tomorrow, my dad has had three hip replacements. Most important thing is do the rehabilitation work. And don`t fall off the back of a box truck and break the hip replacement, lol.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
facility, k2000, mode, pentax help, repair
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-30: Lost Manual Mode on E-Dial knightzerox Pentax K-30 & K-50 7 12-06-2013 11:31 PM
Mode Dial Stickler Pentax DSLR Discussion 26 11-07-2013 12:39 PM
Film type dial / exposure counter control dial. keeping on 220 elephantvanishes Pentax Medium Format 6 10-15-2012 10:41 AM
Why is there a mode Dial? K-? Visitors' Center 22 11-22-2011 05:21 PM
Mode dial problem on K10d Plornt Pentax DSLR Discussion 13 03-16-2011 10:46 PM



All times are GMT -7. The time now is 05:10 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top