Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-23-2014, 05:55 PM   #1
New Member




Join Date: Nov 2014
Posts: 2
K 3 problem

M K3 started saving each shot as separate red, green blue and purple frames. What on earth has happened? Did I change some setting? Is this a sensor problem? I don't have any filters turned on. I was saving in jpeg. Never had this problem before today. I couldn't find anything like this in the manual. Please help!

11-23-2014, 05:59 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,032
Could be a corrupt SD card. Have you tried formatting it?

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

11-23-2014, 06:43 PM   #3
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Oregon
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,770
Is this on the camera lcd or on the computer?
11-23-2014, 07:48 PM   #4
Junior Member
TimesShadow's Avatar

Join Date: Oct 2014
Location: North Georgia / Atlanta
Posts: 27
QuoteOriginally posted by jatrax Quote
Is this on the camera lcd or on the computer?
Start with this... If you see the same problem on your computer and camera, its definitely the file or card. So your next ate would be to try a different card. If you still have it, reset your camera to defaults. Are you using a third party battery? Try your original. If still having it, time to consider contacting tech support/warranty process and/or upgrade or reflash your firmware. Since you may have a warranty issue, I'd recommend fooling with your firmware only under the instruction of tech support so if it gets bricked, it's because they recommended it.

11-23-2014, 08:27 PM   #5
Loyal Site Supporter
Mikesul's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: Phoenix, AZ
Posts: 2,655
Please post one of your photos so we have a better idea of what the pictures look like. This is not normal.
11-23-2014, 10:12 PM   #6
Veteran Member
rburgoss's Avatar

Join Date: May 2008
Location: San Jose, Costa Rica
Photos: Gallery | Albums
Posts: 972
This is happening most likely at computer level, from the used software to open the files.

Somehow, your software is opening your files as inverted 32 bit (8 bit/channel)- separate channels. As reference, this mode is sometimes needed to prepare images for color separations for commercial printing.

Red is the inversion of CYAN
Green is the inversion of MAGENTA
Blue is thd inversion of YELLOW
The purple channel is a composite of the needed BLACK spot to increase printed contrast on every place the CMY values ar similar (gray spot component).

This could happen at computer level if your software can be set to "open as separate inverted channels". Sometimes it may come from a software/hardware bug (video analog/digital conversion) and in very rare cases, as a source bug (camera).

First, try opening file in different commputer, or in same computer with different software. You can pinpoint software or computer this way. If problem persists, means camera possibly needs a resetting or firmware reflashing.

Let us know your findings.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k3, pentax help, photography, sensor, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery Grip on K-3 and K-5 II Problem morph00 Troubleshooting and Beginner Help 11 02-03-2015 01:55 AM
K-3 auto focus problem DAKS Pentax K-3 23 11-11-2014 03:03 AM
K-3 freeze problem Gerdup Troubleshooting and Beginner Help 17 07-17-2014 06:18 AM
New K-3 owner-problem burb Pentax K-3 32 12-15-2013 12:20 PM
First K-3 Problem Azzy Pentax K-3 21 11-03-2013 09:58 AM



All times are GMT -7. The time now is 02:52 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top