Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-27-2014, 09:47 PM   #1
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
K5iis live view is acting up.

I used LV today first time since I got new K5iis. When I focused and pressed the shutter release, the camera just turned dead. Nothing worked, and picture was not taken. I turned the camera off, then turned on again, and camera worked in LV mode again.

It happened 3 times today, out of maybe 20 or 30 shots. Has someone had similar problem? Should I return the camera?

11-27-2014, 09:51 PM   #2
Veteran Member
Docrwm's Avatar

Join Date: Sep 2010
Location: Somewhere in the Southern US
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,275
Was the battery fully charged?
11-27-2014, 09:54 PM   #3
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
Original Poster
Battery was almost full.
11-27-2014, 09:56 PM - 1 Like   #4
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,978
QuoteOriginally posted by micromacro Quote
Battery was almost full.
OEM battery or third party? Sounds like a voltage issue to me.


Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

11-27-2014, 10:04 PM   #5
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
Original Poster
The battery came with new Pentax just this Monday from BH, D-LI90
11-27-2014, 11:04 PM   #6
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
Original Poster
I also realized today that flare I thought is from lens is actually sensor (?) flare. It ruins all my night shots with K5iis. More tests needed, but it's for the first time I got so nasty flare! I've been shooting night road before with Helios on Canon and K200D, but never got so ugly all over flares like tonight.
I'm going to test the same lenses on different cameras. Maybe is it some internal problem?
11-27-2014, 11:24 PM   #7
Veteran Member
chromo's Avatar

Join Date: Feb 2010
Location: North Coast NSW
Photos: Gallery | Albums
Posts: 563
It may take 2 or 3 discharge and recharges before the battery comes up to full potential.
11-28-2014, 01:25 AM - 1 Like   #8
Site Supporter




Join Date: Mar 2008
Location: Prince George, BC
Photos: Gallery
Posts: 2,255
@micromacro - Cover up your viewfinder with a hat or something thick for your night shots. Long night exposures often lead to light leaks which is probably what you are seeing, not flare.

11-28-2014, 06:32 AM   #9
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
Original Poster
QuoteOriginally posted by jbinpg Quote
@micromacro - Cover up your viewfinder with a hat or something thick for your night shots. Long night exposures often lead to light leaks which is probably what you are seeing, not flare.
I did quick test yesterday night with LV and VF not with long exposure hand held, same thing, ugly weird flare. I know for sure that Helios on that subject (lamp) on K200D did not have that problem. Also, with LV camera turned dead one more time again. I'm charging the battery full again for tonight.

So, tonight I'm going to test one lens with my 3 different cameras (Canon Sl1, K200D and K5iis) on tripod (Takumar M42 ), with same settings, without covering and with covering VF.

Last edited by micromacro; 11-28-2014 at 06:39 AM.
11-28-2014, 07:55 AM   #10
Site Supporter




Join Date: Sep 2009
Location: Texas
Photos: Gallery
Posts: 3,393
Can you post an example?
11-28-2014, 09:30 AM   #11
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
Original Poster
I uploaded unedited picures. Flickr link to the whole album does not work for some reason, so it's one by one, sorry:







For comparison is shot with Canon, LV is not covered. There is no purple marks of circles. Of course, it has been taken with different lens, but manual Helios has never acted like on road pictures yesterday.


Last edited by micromacro; 11-28-2014 at 09:37 AM.
11-28-2014, 11:09 AM   #12
Pentaxian
Just1MoreDave's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Aurora, CO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 4,815
It's a CLA45! I'll try not to get distracted.

I have not seen either issue with my K-5 IIs. The battery does take a few charge/discharge cycles to get its full life. I think even at first, you should get a few hundred shots between charges, even with extra time to enter copyright data. But with the K-7, I know the camera will die just like that with a weak battery and pressing the Live View button. I'd start tracking the exact charge history, usage pattern (like extra use of onboard flash, LV, review) and shots to narrow this down.

I haven't seen the flare thing either. I've taken hundreds of shots at night, but now that I look, all with SMC lenses. I'd definitely compare other cameras, as everyone will be thinking it's the Helios until you can show comparable photos with other cameras.

Back to the CLA45, how do they get 355hp out of 2 liters and to drive well, plus last as long as a Mercedes customer expects?
11-28-2014, 11:39 AM   #13
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
Original Poster
Seems to me after the search that I'm dealing with aliasing artifacts.

---------- Post added 11-28-14 at 11:47 AM ----------

QuoteOriginally posted by Just1MoreDave Quote
It's a CLA45! I'll try not to get distracted.
I've been trying to figure out what the heck is CLA45 for K5iis?

And yes, I've not tried SMC lens yet, and I don't have any DA lens either to try. I was thinking about selling my Canon SL1, but may be it's not a good idea for now before I figure out how to get good night shots from K5iiis.

I really love K5iis and don't want to return it. I've played with multiply exposure yesterday, it's so much fun!
And yes, my lenses which I tried on K5iis are behaving differently than on other cameras. I've never could get great sharpness before from helios and supertak wide open! More manual lenses to test. And maybe I need to buy at least kit WR DA lens, or something better.

---------- Post added 11-28-14 at 11:51 AM ----------

And here is the one picture I actually like with flare. Kind of light fountain.

11-28-2014, 05:52 PM   #14
Site Supporter
micromacro's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: Florida
Posts: 2,938
Original Poster
My test was ruined. I took shots with Canon, then came back with Pentax, but my neighbors turned lamps off. When I focused on other house, someone's car stopped near with lights on.
Anyway, with TeleTak 200mm f5.6 preset, with rear element in "tube" (far from the mirror) I did not notice any flare at all. The LV acted up a bit in the beginning, then worked like a charm.

Here is ISO100, f/8 for both cameras, as is, converted from raw.
Canon SL1
Pentax K5iis
Attached Images
View Picture EXIF
Canon EOS REBEL SL1  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K-5 II s  Photo 
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, da, figure, k5iis, k5iis live view, lens, lenses, lv, pentax help, photography, post, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-r, mirror is not going up, no Live View either d1pr3d Troubleshooting and Beginner Help 5 12-19-2016 08:27 AM
My K-x Is Acting Up... magkelly Troubleshooting and Beginner Help 11 03-24-2014 11:26 AM
Live View causing body to lock up. Vormulac Pentax K-5 3 09-20-2013 11:48 AM
K5iis Live view focus Shelton Pentax K-5 9 02-23-2013 01:18 PM
Is my K10D acting up? Techguy Pentax DSLR Discussion 15 01-16-2008 08:16 PM



All times are GMT -7. The time now is 11:25 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top