Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-03-2014, 10:37 AM   #1
Junior Member




Join Date: Oct 2014
Location: Sammamish, WA
Posts: 46
How to use my SMC 1:2 50mm

Hi all,
I'm having a problem with my SMC 50mm lens. It was working fine before, but now when I turn it on (either on Manual, Program, etc.), it's only allowing me to adjust the shutter speed but not the aperature. I used it previously and had no issue. Thanks for any help :-)

12-03-2014, 10:47 AM   #2
Pentaxian
Not a Number's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Venice, CA
Posts: 3,901
Is it an "A" lens? Set the aperture ring back to "A". There is a small release button on the aperture ring. Assuming body is a Pentax DSLR enu settings should be "Enable use of aperture ring", Green button in M and TAv mode to Tv shift, DOF preview to optical. Wording or features will differ depending on which body you have.
12-03-2014, 10:53 AM   #3
Junior Member




Join Date: Oct 2014
Location: Sammamish, WA
Posts: 46
Original Poster
QuoteOriginally posted by Not a Number Quote
Is it an "A" lens? Set the aperture ring back to "A". There is a small release button on the aperture ring. Assuming body is a Pentax DSLR enu settings should be "Enable use of aperture ring", Green button in M and TAv mode to Tv shift, DOF preview to optical. Wording or features will differ depending on which body you have.
Thanks. I have a K-3. I have the ring already set to A. It worked fine before, but something is clearly different now and it won't let me adjust aperture.

---------- Post added 12-03-14 at 12:13 PM ----------

After I turn on the camera and select 50mm, it just says 'F--' where it typically displays the aperture reading.
12-03-2014, 11:24 AM   #4
Senior Member
Hogdriver's Avatar

Join Date: Feb 2014
Posts: 100
Suggest you carefully clean the entire ring face (connections) on both your lens and camera.
I had the same issue once and cleaning resolved it.
Hope it works and gets you back to taking pictures.

12-03-2014, 11:28 AM   #5
Junior Member




Join Date: Oct 2014
Location: Sammamish, WA
Posts: 46
Original Poster
QuoteOriginally posted by Hogdriver Quote
Suggest you carefully clean the entire ring face (connections) on both your lens and camera.
I had the same issue once and cleaning resolved it.
Hope it works and gets you back to taking pictures.
Awesome! Yup, that did it. Thanks so much :-)
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
50mm, aperture, body, button, camera, pentax help, photography, smc, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Companion to my SMC 50mm 1.4? strangeboy Pentax SLR Lens Discussion 17 03-07-2013 09:48 AM
Pentax K-x and Pentax SMC-Takumar 50mm f1.4 - How to use them together? voyager13 Troubleshooting and Beginner Help 5 04-27-2012 08:29 AM
how to use Super Takumar 1:1.4 50mm icy Pentax SLR Lens Discussion 20 12-11-2011 04:34 AM
My A 50mm 1.2 is Castrated! How to Proceed? Skyntara Pentax SLR Lens Discussion 28 02-02-2010 11:36 AM
How to use smc pentax-m 1:2 50mm lens with my K110D Hurricane510 Pentax SLR Lens Discussion 1 09-16-2009 12:06 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:08 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top