Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-17-2015, 11:11 AM   #16
Senior Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 111
Original Poster
QuoteOriginally posted by VoiceOfReason Quote
Try the same shots in live view vs OVF and see what happens.
Will do, thanks

03-17-2015, 11:12 AM   #17
Pentaxian




Join Date: Mar 2010
Location: Frankfurt am Main
Posts: 1,088
You may also have a look at these 2 threads.

https://www.pentaxforums.com/forums/58-troubleshooting-beginner-help/288689-k...ml#post3159091
https://www.pentaxforums.com/forums/58-troubleshooting-beginner-help/288670-k...-high-iso.html

Even if the problems discussed there turn out not to be the same as yours, in may help in other situations.
04-13-2015, 01:11 AM   #18
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 8
Me too

Hi everyone,

I have just bought a K-50 body also. I did not buy a lens as I already have a iSTds with the Pentax 18-55mm lens and a Sigma 70-300mm. I also have a Pentax Optio RZ18 camera. I have been using the Optio a while as the pictures are excellent. The iS has been for more formal use, so I bought the K-50 to use the original lenses in conjunction with the iS. Now I too am very concerned the K-50 has what I can only describe as a "bloom" around the edges in all photos, the definition is what I would expect from a very cheap camera. The little Optio is far superior in definition......my son has a Canon Eos and his pics are way better for sharpness and clarity...
What is going on? I have tried all the settings and variations, and with a tripod so my conclusion is that the K-50 is simply no good.
I would love someone to prove me wrong on this other wise I am going to Ebay the lot and buy Canon (except the little Optio).

cheers
04-13-2015, 02:09 AM   #19
Veteran Member
sterretje's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Roodepoort, South Africa
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,534
QuoteOriginally posted by hkmk23 Quote
I have just bought a K-50 body also.
Post one or more sample pictures with EXIF intact.

04-13-2015, 04:13 AM   #20
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,920
QuoteOriginally posted by hkmk23 Quote
Now I too am very concerned the K-50 has what I can only describe as a "bloom" around the edges in all photos, the definition is what I would expect from a very cheap camera.
Sounds like the effect of a very cheap lens, not camera. A sample pic with exif data intact would be helpful
04-13-2015, 06:15 AM   #21
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 8
first time I have posted a pic - hope it's ok

i Thinks thats it, the original jpeg is 6mb but the upload turned it into 158k
Attached Images
View Picture EXIF
PENTAX K-50  Photo   
04-13-2015, 06:48 AM   #22
Junior Member
gwboes's Avatar

Join Date: Jun 2012
Location: Drenthe, Netherlands
Posts: 33
I assume your main issue is the purpleish color on the right. That's indeed mainly the lens his fault.
Don't forget that the jump from the 6mp ist to the 16mp k-50 is massive and reveals the faults in lenses you otherwise wouldn't have noticed. Pentax revised the kit lens for later models to keep up with the higher resolution.

Also the use of (dirty) filters can greatly reduce image quality, especially in these kind of situations (shooting into the light).
04-13-2015, 07:02 AM   #23
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,920
QuoteOriginally posted by hkmk23 Quote
i Thinks thats it, the original jpeg is 6mb but the upload turned it into 158k
looks fine to me, just the purple fringing in the edges that is typical of cheap lenses. Upgrade to the new 16-85mm and watch your face go from to

04-13-2015, 07:19 AM   #24
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 8
Thanks Guy's

A second (or third opinion) is always valuable. If I had thought it out Pentax (Ricoh) would probably make a lens that was just good enough for 6mp...I mean why make a 16mp lens for a 6mp camera?
Looks as though I will have to think of way of justifying a new lens to the boss (she has not twigged yet that I have two Pentax's that look similar)!.

One last question... 16-85 or the PENTAX DA 18-135mm F/3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR ?

cheers
04-13-2015, 07:25 AM   #25
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,920
QuoteOriginally posted by hkmk23 Quote
A second (or third opinion) is always valuable. If I had thought it out Pentax (Ricoh) would probably make a lens that was just good enough for 6mp...I mean why make a 16mp lens for a 6mp camera?
Looks as though I will have to think of way of justifying a new lens to the boss (she has not twigged yet that I have two Pentax's that look similar)!.

One last question... 16-85 or the PENTAX DA 18-135mm F/3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR ?

cheers
The 16-85 seems to be fantastic optically. Looks like a real winner of a lens for pentax. The 18-135 gives you more reach, if you need that, but is not great optically. My vote would be the 16-85
04-13-2015, 08:39 AM   #26
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 8
Thanks

I guess that is the price difference reason...Oh well I will just have to plot and plan for one.

Thanks to everyone again.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, check, exposure, focus, ground, lens, level, pentax help, photography, photos, results, shot, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My photos all seem to lack contrast and saturation. Dewman Troubleshooting and Beginner Help 84 08-11-2014 08:20 AM
HELP. I can't seem to get anything in focus. - Ricoh GR SCADjacket Ricoh GR 4 11-20-2013 05:43 PM
I cant seem to get the aperture working as it should MADDSNIPER Troubleshooting and Beginner Help 22 03-24-2013 04:03 AM
Cannot decide which color to get for K-r? Get them all! LFLee Pentax K-r 6 04-25-2011 10:23 AM
Can't seem to get RA3 to work..?? arbib Digital Processing, Software, and Printing 4 11-01-2009 06:40 PM



All times are GMT -7. The time now is 03:14 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top