Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-11-2015, 08:36 PM   #16
Pentaxian
Outis's Avatar

Join Date: Apr 2014
Location: Cambridge, MA
Posts: 917
Original Poster
QuoteOriginally posted by RKKS08 Quote
Sure when mounting the lenses they can be turned to the correct end position?

Even missing the point where the contacts should meet by 0.3mm could prevent communication.

EDIT:
One possible cause of such behaviour can be a damaged aperture actuator in the body. Which itself can be caused by a damaged aperture actuator at one of your lenses.
Yeah, I tried mounting and unmounting all of my lenses, so I don't think it was a problem mounting one lens one time.

How do I check if any of the aperture actuators are damaged? It seems like auto-aperture does still work, just not autofocus.

---------- Post added 05-11-15 at 11:37 PM ----------

QuoteOriginally posted by mee Quote
..is the camera still under warranty?
Yeah, it is. Horray for the extra two years of extended warranty!

05-11-2015, 08:44 PM   #17
Pentaxian
Not a Number's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Venice, CA
Posts: 4,302
It sounds as if the "A" pin could be the culprit. On the camera body the "A" pin is slightly recessed. Does it look recessed more on your body vs your father's camera body? Perhaps some grit or something got in there and is holding the pin in slightly. You might be able to work it loose with something that won't scratch the coating on the pin like a wooden toothpick. Face the lens opening downward and gently press the pin in.

Another thing you can try is to short the "A" pin on the body. Take a small wad of aluminum foil in put it in the "A" pin pit, make it large enough to touch the mount ring and hold it in with some sticky tape. Mount a lens and see if the 'F--' goes away. If the tape covers some of the other pins the f-stop range might be incorrect but at least you will have isolated the problem to the "A" on the camera side. If no change then there is most likely an electrical problem in the camera.
05-11-2015, 08:53 PM   #18
Pentaxian




Join Date: Mar 2010
Location: Frankfurt am Main
Posts: 1,095
QuoteOriginally posted by Outis Quote
How do I check if any of the aperture actuators are damaged?
If you cannot see whether something is bent or otherwise not as it should be, try to shoot in AV.
With all possible aperture settings.
Pictures should be about equally exposed.

For lenses with an aperture ring, repeat it with the setting done from the lens.
05-11-2015, 10:01 PM   #19
Veteran Member
sterretje's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Roodepoort, South Africa
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,534
QuoteOriginally posted by Outis Quote
Yeah, it is. Horray for the extra two years of extended warranty!
Send it in for service.

05-12-2015, 05:39 AM   #20
Senior Member
trishytee's Avatar

Join Date: Jan 2009
Location: Mandurah Perth
Photos: Gallery | Albums
Posts: 221
QuoteOriginally posted by jatrax Quote
AFAIK the only thing that will cause "F _ _ " is the camera not seeing a lens. Which is a communication failure which means a contact problem.

Look at the contacts on the camera and make sure all sticking up as they should. There are 7 and six should be proud, third from the left (facing) should be flatter and not as proud.
I not sure really. But it happened to me last week and I was in a panic.A couple of people tried to help but no luck. After getting the same deal with all lenses, I pressed that little black button to the left of the A on the aperture thingy. It worked!! Of course I had been using a manual lens just prior to this and I can only assume that the lenses just had not locked on properly. I hope that will be the answer for you.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
actuator, aperture, body, camera, k-3, lens, lenses, pentax help, photography, troubleshooting, warranty
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
input focal length in q7 Q7streetshooter Troubleshooting and Beginner Help 2 03-08-2015 10:09 AM
How precise does input focal length have to be so that SR will work? Antonio Marques Pentax Q 5 12-15-2014 07:58 AM
input focal length robin1121 Troubleshooting and Beginner Help 4 11-11-2014 05:24 PM
focal length input for m42 teleconvertor 3x kangamel Troubleshooting and Beginner Help 10 10-15-2014 05:42 PM
Camera asks for focal length each time? DMH Pentax DSLR Discussion 22 10-05-2007 09:53 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:29 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top