Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-16-2015, 02:04 AM   #1
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 17
K-3 viewfinder issue

Hello;

My Pentax K3's viewfinder information bar showns up after I took the shot and disappears immediately. I checked the user manual but could not find any useful help.
Do you have any idea?
The youtube and instagram video link added which I recorded via phone from viewfinder while I'm shooting. May be it describes the issue better than my words


https://www.instagram.com/p/_WERsxhYdB/



12-16-2015, 02:27 AM - 1 Like   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,957
Look for the meter operating time setting. The viewfinder overlay will only be shown when the meter is on, i.e. for a number of seconds following a half-press.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

12-16-2015, 02:41 AM   #3
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Original Poster
Tried but I think it is not related with time operating meter setting.
I selected as 3 sec. and waited on half-press, nothing showns up.
Normally, shouldn't it shown immediately when I half-pressed to the shutter?
12-16-2015, 05:17 AM - 1 Like   #4
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,495
Try resetting various defaults and see if that helps. That seems wrong. If you aren't on the latest firmware it may help to update it - not that this is fixed by it but it might help.

12-16-2015, 05:26 AM   #5
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Original Poster
Firmware v1,21 an resetting settings did'nt work.
I'll try to install the older firmware, may be something went wrong when I update it before.
12-17-2015, 01:32 PM   #6
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,187
You are correct. The viewfinder display should remain active the amount of time set using:
menu (C) > 1 > 3. Meter Operating Time.
Default is 10 seconds with the minimum being 3 seconds (at least on my K-3 firmware v1.11). I am unaware of any firmware changes that would provide a shorter time such as that in your video.


Steve
12-17-2015, 02:45 PM   #7
Senior Member
jack002's Avatar

Join Date: Sep 2014
Location: Missouri
Photos: Albums
Posts: 189
Have you tried doing a factory reset?
12-18-2015, 11:30 AM - 1 Like   #8
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Original Poster
QuoteOriginally posted by jack002 Quote
Have you tried doing a factory reset?
Yes, already tried.

And bad news, I think my card slot 1 is broken.
I was using slot 2 for a while. And today tried to load firmware, but "memory card error" has occured.

Tried several SD Cards from several brand and size. And also several formatting types, fat32, ntfs, Quick Format, full format, sd card formatter, formatted from card slot 2.
And when put it in to card slot 1, "memory card error" again.

I think there is no another way to update /downgrade firmware.

So, I'll continue to use my K3 with this problems.

Thank you again.

12-18-2015, 12:15 PM   #9
csa
Loyal Site Supporter
csa's Avatar

Join Date: Aug 2014
Location: Montana mountains
Posts: 8,178
Have you tried formatting a card in Slot 1; to see if it would work then?

How recently did you get your K3, new? If so warranty coverage should cover the repairs needed.
12-18-2015, 12:32 PM   #10
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Original Poster
QuoteOriginally posted by csa Quote
Have you tried formatting a card in Slot 1; to see if it would work then?

How recently did you get your K3, new? If so warranty coverage should cover the repairs needed.
Yes, I also tried to format in slot 1. Formatting starts and then "memory card error" appears.
I bought it from a friend who get it from Germany. (I' from Turkey) But I'm not sure if my K3 has warranty or not.
When I bought it, there was flapping mirror issue with firmware 1,1. And I updated the firmware to 2,1. Everything was fine after update until I try to use both card slots at the same time.
So I didn't want to waste my time on it and started using only card slot 2.

And now, when I have to use slot 1, I figured out the slot 1 problem.
12-18-2015, 12:38 PM   #11
csa
Loyal Site Supporter
csa's Avatar

Join Date: Aug 2014
Location: Montana mountains
Posts: 8,178
QuoteOriginally posted by Flying_Hero Quote
And now, when I have to use slot 1, I figured out the slot 1 problem.
What was the problem?
12-18-2015, 12:46 PM   #12
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Original Poster
When I have to use slot 1 for update firmware, I figured out there is "Memory card error" problem.

I tried to fix the sentence
04-27-2016, 11:02 PM   #13
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 17
Original Poster
Hello again.

After several months I decided to bring my K-3 to the service for repair. And now, card slots replaced. I can use both 2 card slots and can update firmware.
I've tried 1.21, 1.20, 1.11 firmware versions to check for error. It has the same issue, I can't see the information via viewfinder. (It shown up only for a few miliseconds after shoot. See the video in first pot.)

I'll write to the pentax about it, may be they have a solution.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, issue, k-3 viewfinder, pentax help, photography, troubleshooting, viewfinder
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Movies on K-3; can I use the viewfinder? larrybobba Pentax DSLR Discussion 4 05-03-2015 06:36 AM
K-3 viewfinder with magnifier O-ME53 Ayoh Pentax K-3 5 01-25-2014 03:50 AM
K-5 II viewfinder issue davisben Pentax K-5 13 04-19-2013 06:25 PM
K 5 cpl and viewfinder issue Extreme G Troubleshooting and Beginner Help 3 08-15-2012 02:54 AM
Pentax K-X - Issue with viewfinder mrmp3 Troubleshooting and Beginner Help 3 10-22-2010 11:53 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:51 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top