Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-03-2016, 12:20 PM   #1
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Pentax M Zoom 1.4 75mm-150mm

Dear All,

I have a Pentax M Zoom 1.4 75mm-150mm which is now in really good condition optically.

Upon purchase of the lens I had found that it had had haze and potentially some fungal growth
on the front element so I decided to disassemble the lens which I happened to do successfully.
The front element came of quite easily and what I had thought was going to be fungal damage to the lens
turned out to be simply residue left over from when the lens was most probably used outside on a beach somewhere.
There was sand in the screw threads.
The front element is now very clean.

Now to my problem.

I have successfully reassembled the lens except for one thing.

The focus is limited.

The focus ring with the focus screws in place
moves from infinity to only about 1.6 meters
When I remove the focus screws the focus ring moves
across the entire range throughout the entire focal length

Despite my best efforts I am at a loss to a solution

Has anyone here experienced the same thing or knows the solution?

Thank you very much in advance

02-03-2016, 12:23 PM   #2
Pentaxian
bertwert's Avatar

Join Date: Jun 2015
Location: Golden, BC
Photos: Albums
Posts: 5,518
Welcome to the forum!
I can't help with your question, but I'm sure other forum members can!
02-03-2016, 12:38 PM   #3
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,893
There's a thread or two on this forum with some advice on repairing this lens - eg:
https://www.pentaxforums.com/forums/10-pentax-slr-lens-discussion/288221-help...75-150-f4.html

Best of luck! It's a great little lens.
02-03-2016, 12:58 PM   #4
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Original Poster
I've had a read of the thread you've recommended.
It isn't quite what I'm looking for
Thank you none the less

02-05-2016, 10:12 AM   #5
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Original Poster
Quick update

I've found the solution to my problem.

The front element barrel needed to be fitted on so that the helicoid could align properly

All fixed now so pictures will be turning up
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, element, focus, front, front element screws, fungus, haze, lens, moves, pentax, pentax help, pentax m 75mm-150mm, photography, screws, solution, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale - Sold: XR RIKENON ZOOM 1:4 70-150mm RICOH slawek Sold Items 11 04-04-2012 10:10 PM
K5 and Pentax M 75-150mm Zoom Jim Olson Pentax K-5 2 01-27-2011 06:00 PM
For Sale - Sold: SMC m 75-150mm 1:4 bruloup Sold Items 10 11-10-2009 07:24 AM
For Sale - Sold: smc PENTAX-M ZOOM 1:4 75mm~150mm monochrome Sold Items 5 02-06-2009 09:11 PM



All times are GMT -7. The time now is 05:56 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top