Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-12-2016, 05:34 AM   #1
New Member




Join Date: Apr 2014
Posts: 3
Manual mode doesn't enter

Guys, some help here... I was taking some shoots with my K-50 yesterday in Manual mode and, suddenly (I observed it happening on the sceen), it electronically disengaged the Manual mode, entering, then, on TAv mode. It doesn't matter how much I twist the wheel, it doesn't go back to Manual: every time the wheel gets into M position, it understands that it is in TAv mode, and it gets normally into all other positions. I can even film it with my phone, in case someone doesn't understand what is happening. Can any of you guys help me? By now the only way I found to put it in Manual is setting one of the User modes to Manual.

Thank you all in advance.

**Edit**
Just tested it again. Modes change, but Manual still is trated as TAv, and now all wheels simply stopped working. Tried a reset and then turned it off. It worked and it is back to normal! =D

Fabrizio Paes
Sorocaba - SP - Brazil
SP1000 - PZ-1P - MZ-5 - MZ-7 - K-3 Silver (sold) - K-50


Last edited by BrizioPaes; 04-12-2016 at 05:50 AM. Reason: More problems, and solution found.
04-12-2016, 07:38 AM   #2
Site Supporter
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,938
QuoteOriginally posted by BrizioPaes Quote
Guys, some help here... I was taking some shoots with my K-50 yesterday in Manual mode and, suddenly (I observed it happening on the sceen), it electronically disengaged the Manual mode, entering, then, on TAv mode. It doesn't matter how much I twist the wheel, it doesn't go back to Manual: every time the wheel gets into M position, it understands that it is in TAv mode, and it gets normally into all other positions. I can even film it with my phone, in case someone doesn't understand what is happening. Can any of you guys help me? By now the only way I found to put it in Manual is setting one of the User modes to Manual.

Thank you all in advance.

**Edit**
Just tested it again. Modes change, but Manual still is trated as TAv, and now all wheels simply stopped working. Tried a reset and then turned it off. It worked and it is back to normal! =D

Fabrizio Paes
Sorocaba - SP - Brazil
SP1000 - PZ-1P - MZ-5 - MZ-7 - K-3 Silver (sold) - K-50
Turn off Auto ISO.
04-12-2016, 08:55 AM   #3
Site Supporter
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,698
QuoteOriginally posted by enoeske Quote
Turn off Auto ISO.
Yep...the camera defaults to TAv mode when Auto-ISO is enabled and M mode is selected. This behavior is noted in the camera manual as a footnote on Exposure Mode table, but is still sort of puzzling when first encountered. It would have been nice if it just switched to fixed ISO as with K-3, but that might be a source of confusion too.


Steve
04-12-2016, 09:40 AM   #4
Pentaxian
Fogel70's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: Stockholm, Sweden
Photos: Albums
Posts: 1,748
In Pentax-world:
Manual mode + auto-ISO = TAv
(TAv = Time and Aperture priority mode)

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax K-3, Manual Mode won't switch to Av, Bulb, but stays in M Mode scotman55 Troubleshooting and Beginner Help 3 12-05-2015 08:39 AM
Exif data doesn't report manual flash information arnion Troubleshooting and Beginner Help 4 06-12-2015 09:27 PM
Scene mode doesn't show on screen. semislashcolon Pentax K-01 23 10-11-2012 01:17 AM
Image stabilization doesn't work in movie mode jeans Video and Pentax HDSLRs 2 12-15-2009 09:47 PM
K10D doesn't trigger shutter after debug mode Marcoz Pentax DSLR Discussion 7 02-18-2009 11:27 AM



All times are GMT -7. The time now is 03:29 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top