Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-09-2016, 01:26 PM   #1
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
My K-5 suddenly don´t take as colourful pictures as before.

The pictures is grey and dull and when I check the RGB histogram it shows almoust no red. I have not make any changes in the menues so what can have happened? Can I try to reinstall the latest firmware or make a reset to the fabric settings?

05-09-2016, 01:28 PM   #2
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,908
QuoteOriginally posted by Jan Jangsäter Quote
The pictures is grey and dull and when I check the RGB histogram it shows almoust no red. I have not make any changes in the menues so what can have happened? Can I try to reinstall the latest firmware or make a reset to the fabric settings?
What is your image style set to?
05-09-2016, 01:30 PM   #3
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 41,632
Check your custom image settings- did you inadvertently switched to a different mode?

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

05-09-2016, 05:39 PM   #4
Senior Member




Join Date: Dec 2007
Location: Mechanicsburg, PA
Posts: 168
Did you somehow set the color space to Adobe RGB (instead of sRGB)?

05-09-2016, 08:35 PM   #5
mee
Site Supporter




Join Date: May 2010
Posts: 5,573
QuoteOriginally posted by mechmike10 Quote
Did you somehow set the color space to Adobe RGB (instead of sRGB)?
I thought Adobe RGB was a wider colorspace than old sRGB ?
05-10-2016, 03:15 AM   #6
Loyal Site Supporter




Join Date: Mar 2009
Location: Southern Indiana
Photos: Gallery
Posts: 15,435
My guess is that you had your jpeg image profile set to Bright and switched it to Muted by accident (or something like that). If you are shooting RAW, it won't actually make a difference in the final image, but just in what the camera displays on the screen. If you shoot jpeg, it definitely does make a difference though.
05-10-2016, 03:13 PM   #7
Pentaxian
emalvick's Avatar

Join Date: Feb 2008
Location: Davis, CA
Photos: Gallery
Posts: 1,472
Two things that have led to that... accidentally (not sure how, thus the accident) changing the image style. I always end up in the same style "low saturation, high contrast".

The other problem I had once was that I somehow accidentally set a custom white balance. I was in Utah, so apparently I had knocked a button and metered on the red in the rocks.

Ultimately, the fact I shoot in RAW saved the day. In each case, it took me quite a while to figure out what I did wrong. I accidentally change the image style enough that I know now.
05-11-2016, 09:50 AM   #8
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Original Poster
QuoteOriginally posted by enoeske Quote
What is your image style set to?
I have standard settings and they still are.

05-11-2016, 10:51 AM   #9
Pentaxian




Join Date: Jul 2010
Location: Lyngby, Copenhagen
Photos: Albums
Posts: 742
Post an example and let's have a look at the exif data.

Regards,
--Anders.
05-11-2016, 11:07 AM   #10
Senior Member
devouges's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Montreal, Quebec, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 189
It happened to me once when I changed the white balance and did not notice. I though I was moving my focus point but accidently changed the WB instead. Check EVERYTHING ! ! !
05-11-2016, 01:31 PM   #11
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Original Poster
These pictures is before and after the changes. (It was not a brilliant picture before but it did not get better :-))
Attached Images
View Picture EXIF
PENTAX K-5  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K-5  Photo 
05-11-2016, 01:48 PM   #12
Site Supporter
Electric Eye's Avatar

Join Date: Feb 2009
Location: Canada
Posts: 225
It looks too me with just the images to go by that your shooting in multi exposure mode.I looks like the same location in both pictures but with different exposures...go into your menu to see if it's on.
05-12-2016, 09:31 AM   #13
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Original Poster
Yes the multi exposure mode is on. But how do you mean it effects the picture?
05-12-2016, 11:30 AM   #14
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 5
Original Poster
I think i know what has happened. But how is a riddle because i have not touched anything. Somehow the image settings turned to Bleach Bypass. A bit embarrassing actually. Thank you all for your support!
05-12-2016, 11:42 AM   #15
Site Supporter
Nick Siebers's Avatar

Join Date: Jun 2008
Location: Madison, WI
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,142
QuoteOriginally posted by Jan Jangsäter Quote
I think i know what has happened. But how is a riddle because i have not touched anything. Somehow the image settings turned to Bleach Bypass. A bit embarrassing actually. Thank you all for your support!
It is easy, when trying to use the 4 way controller to select AF points, to accidentally enter the image settings menu and screw things up quite a bit. The double purposing of that controller is my only beef with the Pentax DSLR layout/controls.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, colourful pictures, pentax help, photography, pictures, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K 200 2.5 as sharp as DA*200? Driline Pentax SLR Lens Discussion 14 05-08-2015 07:05 PM
Why isn't my lens as sharp as it could be? normhead Troubleshooting and Beginner Help 26 02-22-2014 01:35 AM
Words of wisdom, or otherwise known as "don't do as I do" Kerrowdown Digital Processing, Software, and Printing 4 04-16-2013 08:15 AM
K-01 doesn't feel as cheap as it looks! hands-on video... JohnBee Pentax K-01 15 02-10-2012 08:14 AM
New K20D doesn't seem as sharp as my old K10D... AF adjustment needed? Richdog Pentax DSLR Discussion 20 12-27-2008 06:38 AM



All times are GMT -7. The time now is 02:02 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top