Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-24-2016, 04:20 PM   #16
New Member




Join Date: Jun 2016
Posts: 9
Original Poster
QuoteOriginally posted by alamo5000 Quote
I didn't want to overwhelm you with choices and technical talk.

If your camera is set to 'auto' then something very well could be wrong with the camera. It's supposed to adjust those things for you but there is an off chance that the settings on the camera are not correct.

The green writing on that knob that says 'auto' should be lined up with that white dash on the camera body.



In that image there they have their camera set to the "AV" mode.

Make sure that dial is lined up with the green 'AUTO' and try again. Something could have gotten bumped out of place.

I don't have a K30 but I think maybe you bumped it to 'scene' mode by accident.
Yes, it is definitely in auto mode. See attached photo, taken with my cell phone.

Attached Images
View Picture EXIF
SCH-I930  Photo 
06-24-2016, 04:25 PM   #17
Site Supporter




Join Date: Feb 2013
Posts: 82
QuoteOriginally posted by alamo5000 Quote
From your data:

ExposureTime - 1/50 seconds
FNumber - 2.80
ExposureProgram - Creative program


Something got messed up on the settings I think.
Unless she was shooting with the lens cap on 1/5 at f2.8 is not going to produce a black image. (well maybe some times, my K50 sometimes decides to return a black image, but it is only one and not one after the other).
06-24-2016, 04:25 PM   #18
Pentaxian
D1N0's Avatar

Join Date: May 2012
Location: ---
Photos: Gallery
Posts: 4,167
so what happens when you put it in P (program) mode?
06-24-2016, 04:27 PM   #19
Site Supporter




Join Date: May 2012
Posts: 2,618
I would try this:

Go to the menu button on the back and go to the wrench and do a camera reset. It should be on set up menu 2.

This will reset everything in the camera back to factory settings.

Then try again.

Sure fire way to know if it's the settings or not.

06-24-2016, 04:36 PM   #20
Site Supporter




Join Date: Feb 2013
Posts: 82
QuoteOriginally posted by alamo5000 Quote
I would try this:

Go to the menu button on the back and go to the wrench and do a camera reset. It should be on set up menu 2.

This will reset everything in the camera back to factory settings.

Then try again.

Sure fire way to know if it's the settings or not.
Don't know how this works in Ireland, but when the K30 tanked I called Pentax and customer support ran me through a whole series of things to look at. Perhaps Pentax Ireland (or whoever) will walk Irishgirl through this?
06-24-2016, 04:45 PM   #21
New Member




Join Date: Jun 2016
Posts: 9
Original Poster
QuoteOriginally posted by kernos Quote
Don't know how this works in Ireland, but when the K30 tanked I called Pentax and customer support ran me through a whole series of things to look at. Perhaps Pentax Ireland (or whoever) will walk Irishgirl through this?
Thanks for your suggestion but I should say that my user name IrishGirl is because I'm from Irish descent but I live in Virginia USA!

---------- Post added 06-24-16 at 04:47 PM ----------

QuoteOriginally posted by alamo5000 Quote
I would try this:

Go to the menu button on the back and go to the wrench and do a camera reset. It should be on set up menu 2.

This will reset everything in the camera back to factory settings.

Then try again.

Sure fire way to know if it's the settings or not.
That is a great idea, I will try that! I probably won't post any more this evening though because I have to power down the laptop as a storm is approaching. Thank you!
06-24-2016, 05:08 PM   #22
Forum Member
phat_bog's Avatar

Join Date: Jun 2016
Location: Paris
Posts: 80
when i look at you exif data it shows :
ExposureProgram - Creative program
"Problem" may come from this.
Maybe somewhere you chose effects involving contrasts or colors or light, the "creative" stuff !
go check this !
06-24-2016, 06:40 PM   #23
Senior Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 184
QuoteOriginally posted by IrishGirl Quote
Thanks for your suggestion but I should say that my user name IrishGirl is because I'm from Irish descent but I live in Virginia USA!

---------- Post added 06-24-16 at 04:47 PM ----------



That is a great idea, I will try that! I probably won't post any more this evening though because I have to power down the laptop as a storm is approaching. Thank you!
Go to this address:
https://www.pentaxforums.com/forums/151-pentax-k-30-k-50/321871-k-30-k-50-ape...ilable-10.html
youŽll find important info about your problem

06-24-2016, 07:50 PM   #24
Pentaxian




Join Date: May 2015
Location: New Orleans
Photos: Gallery
Posts: 374
https://www.pentaxforums.com/forums/151-pentax-k-30-k-50/315725-dark-exposure...-me-first.html
06-25-2016, 03:54 AM   #25
Pentaxian
Na Horuk's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Slovenia, probably
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,761
Here is an odd thing that can sometimes fix intermittent problems:
- backup any photos on your SD card, as it might get wiped (deleted, emptied)
- fully charge battery, leave it outside of camera for some hours after it is charged
- make sure the lens and camera mount are clean, free of grime and dust particles
- insert battery
- mount the lens fully (it has to click into place, if camera LCD says F--- then it is not mounted correctly, or it is a manual lens. There should be a number following the F )
- Go to Menu and find the Reset settings buttons. There might be two. These buttons might also reset things like date and time
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
50mm, aperture, auto, camera, change, dark, dark photos, failure, flash, inch, iso, issue, k-30, k30, lenses, mm, pentax, pentax help, photography, photos, settings, shutter, troubleshooting, warranty
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Images too dark! Dewman Pentax DSLR Discussion 9 10-17-2015 03:22 AM
Black & White Dancefloor - too dark? cantthink193 Photo Critique 6 07-21-2015 05:32 AM
While shooting in manual mode with the EV meter all my photos are slightly too dark. Newtophotos Photographic Technique 8 10-16-2013 09:47 PM
Too dark and too light in the same pic troubleshooting Iksobarg Digital Processing, Software, and Printing 9 08-16-2013 01:19 PM
Black & White Too Dark? vtsail7 Photo Critique 2 10-17-2012 07:39 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:37 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top