Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-29-2016, 07:37 PM   #1
Site Supporter




Join Date: Jan 2015
Photos: Albums
Posts: 292
Black Border on shot taken with K3ii

I have a new to me K3Ii
Took some quick shots with it this evening and noticed there is a black vertical stripe down the right side of each of my shots.
I have never encountered this before and was hoping for some troubleshooting advice on what I have done wrong.
Here are a few examples:











Thanks.

06-29-2016, 07:46 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,941
Very strange! The first thing to check would be to see if you see the black bar in the camera's playback mode/live view. If not, then there's nothing wrong with the camera and the investigation can be shifted to PP software

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-29-2016, 08:01 PM   #3
Site Supporter




Join Date: Jan 2015
Photos: Albums
Posts: 292
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
Very strange! The first thing to check would be to see if you see the black bar in the camera's playback mode/live view. If not, then there's nothing wrong with the camera and the investigation can be shifted to PP software

Thanks Adam,
Checke & Relief that it doesn't appear in playback mode/live mode. Will have to see what's going on with pp software.
06-29-2016, 10:05 PM   #4
Loyal Site Supporter
Quartermaster James's Avatar

Join Date: Nov 2015
Location: Anchorage, Alaska
Posts: 598
QuoteOriginally posted by cg57 Quote
Thanks Adam,
Checke & Relief that it doesn't appear in playback mode/live mode. Will have to see what's going on with pp software.
What is the software, and what did you do?

06-29-2016, 10:20 PM   #5
New Member




Join Date: May 2014
Posts: 21
I get a purple band along a short end when I shoot in DNG and use Capture One Pro since it isn't supported. Switching to PEF which was supported fixed the issue. Perhaps your RAW format accidentally changed and isn't supported. It may be worth a check.
06-30-2016, 02:37 AM - 1 Like   #6
Site Supporter




Join Date: Jan 2015
Photos: Albums
Posts: 292
Original Poster
QuoteOriginally posted by Quartermaster James Quote
What is the software, and what did you do?
I use Fast Stone to upload my pictures and take a quick view of what I want to process. For these pictures I used Paint Shop Pro X7 for processing. I created a duplicate background and added either added light fill or brightened it. I resized in Fast Stone.
I looked and all the shots have this vertical stripe on the right in raw - no processing done at all.

---------- Post added 06-30-16 at 02:39 AM ----------

QuoteOriginally posted by jhow Quote
I get a purple band along a short end when I shoot in DNG and use Capture One Pro since it isn't supported. Switching to PEF which was supported fixed the issue. Perhaps your RAW format accidentally changed and isn't supported. It may be worth a check.
Thanks. I will need to check that. This camera came yesterday I didn't check that. I will today and report back with findings. -- a quick check on the raw files show .PEF but I will double check everything on the camera settings.

Last edited by cg57; 06-30-2016 at 03:05 AM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
border on shot, camera, check, cindy, flickr, k3ii, pentax help, photography, pictures, shots, stone, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Short film shot (mostly) on Pentax K3ii Frogonastring Video and Pentax HDSLRs 6 11-29-2015 07:24 PM
Live view metering on K3ii with manual lenses Frogonastring Pentax K-3 6 07-14-2015 06:09 AM
Black borders around photos taken with K-r Joseph F Troubleshooting and Beginner Help 3 11-21-2013 07:22 PM
black gradient on bottom of all photos shot with k10d controlapparatus Troubleshooting and Beginner Help 13 07-21-2011 11:01 PM
Pentax K-7 shows about 2 second lag on display after shot was taken xanis Pentax DSLR Discussion 4 04-26-2011 12:26 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:05 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top