Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-17-2016, 04:50 PM   #1
Junior Member




Join Date: Feb 2008
Location: UK
Posts: 31
DA* 300 focus hunting, SDM Failure?

Hi I'm on my second Da* 300 (first one bought in July 2011, second may 2016) the first I sold end of 2015 due to slight focusing issue and feared it might be sdm failing. Now my new copy which is only 4 months old is no longer able to focus at all. All I get is micro adjustments back and fought then long way in slam and then all the way back and slam. My first one did this on occasions but this one started day one out of the box. Am I correct in thinking this is an sdm failure. Thanks for your help.

09-17-2016, 05:04 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 41,819
Sounds like it- time for a warranty repair!

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

09-17-2016, 06:13 PM   #3
Senior Member




Join Date: Sep 2010
Location: Omaha
Photos: Gallery
Posts: 251
QuoteOriginally posted by TheGrandPrixKid Quote
Hi I'm on my second Da* 300 (first one bought in July 2011, second may 2016) the first I sold end of 2015 due to slight focusing issue and feared it might be sdm failing. Now my new copy which is only 4 months old is no longer able to focus at all. All I get is micro adjustments back and fought then long way in slam and then all the way back and slam. My first one did this on occasions but this one started day one out of the box. Am I correct in thinking this is an sdm failure. Thanks for your help.
If this happens only with this lens, it may be the lens. However, your mention that it happened occasionally with your previous copy leads me to suspect it might be an issue with your focus sensor, which I believe is located in the bottom of the camera cavity. Before you go to all the trouble of sending the lens in for warranty repair, you might try giving the camera cavity (particularly the bottom of the cavity) a blast of air or two to see if the problem persists. Also, worth cleaning the contacts on your camera to make sure that is all good. My 2 cents...
Daryl

---------- Post added 09-17-16 at 08:35 PM ----------

Let me add that the typical SDM failure is characterized by no auto focus action by the lens at all. In the pre-sdm failure timeframe, the lens is sometimes slow to "wake up" but does eventually when aimed at a high contrast area and the focus button (or half press of shutter) repeatedly pressed. Bottom line, what you have described does not sound like a typical SDM failure.
09-17-2016, 11:03 PM   #4
Forum Member




Join Date: Aug 2015
Location: Northern Germany
Posts: 53
QuoteOriginally posted by TheGrandPrixKid Quote
All I get is micro adjustments back and fought then long way in slam and then all the way back and slam. My first one did this on occasions but this one started day one out of the box.
This sounds exactly like my first copy of the DA* 300. After just 100 shots it refused to focus, always did a few microadjustments and then slammed full speed in its mechanical focus limits.
Exchanged it and the second copy works fine since three years and 20000 shots. Although the second copy sometimes fails to focus and microadjusts at difficult targets it never does the slam - thing.

09-18-2016, 03:11 AM   #5
Junior Member




Join Date: Feb 2008
Location: UK
Posts: 31
Original Poster
The previous copy was used on my K10, K5 & K3 only had problems towards the end of 2015 before never missed or made the slamming noise until the last two months I had it. The second one has only ever been used on a new K5ii. I'm sure it not the the camera as I've checked with other lenses and cleaned contacts as soon as it started. Thanks for confirming my first thoughts on needing repairing.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
bottom, camera, copy, da*, da* 300 focus, failure, focus, issue, lens, pentax help, photography, sdm, slam, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DA* 50-135mm possible SDM failure naomi.mavro Pentax SLR Lens Discussion 12 01-24-2016 05:07 AM
Pentax Da* SDM failure Savvas Troubleshooting and Beginner Help 9 12-26-2015 09:58 AM
Does any one has DA* bought 2014 got SDM failure? ruoyun.huang Pentax SLR Lens Discussion 15 05-16-2015 06:09 PM
DA 55-300 on K30-Intermittent Failure to Focus lawsonstone Pentax K-30 & K-50 6 04-09-2013 06:05 AM
DA* 50-135 SDM failure pattern? yusuf Pentax SLR Lens Discussion 7 10-15-2010 10:00 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:40 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top