Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-02-2017, 07:53 PM   #1
Forum Member




Join Date: Jun 2014
Location: Bangalore
Photos: Albums
Posts: 96
K-50 Blackout

My K-50 has been behaving weird since the 1.1 upgrade.

With the OEM battery, the camera struggles to take pictures in low light and the pictures are pitch black. On the contrary, the pictures are fine when I use AA batteries. I have checked multiple permutations and combinations of modes and different lenses. Every time, the pictures are fine with AA but they struggle with the stock battery.

The Live mode is black too with OEM battery. I assume that the battery might have gone bad. But the battery seems to work perfectly, just the pictures are black.

My question is that will the problem be solved if I downgrade the firmware? Is there any other way of checking the OEM battery. The camera and the battery is four years old.

04-02-2017, 09:00 PM   #2
Otis Memorial Pentaxian
Loyal Site Supporter
photolady95's Avatar

Join Date: May 2009
Location: Cruising the forum watching his back
Photos: Gallery | Albums
Posts: 12,621
Sounds like Aperture Block failure. Some of us have fixed ours by using the AA adapter.

More on this problem here:

K-30 / K-50 Aperture Block Failue - Repair Solution available - PentaxForums.com

And here:
Dark exposure problems on K-30 or K-50? Read me first! - PentaxForums.com
04-03-2017, 02:10 AM   #3
Pentaxian




Join Date: Jul 2009
Location: London
Posts: 1,015
Sorry to possibly contradict you photolady95, but I'm not sure it's aperture block failure, as the OP says his camera works ok on AA batteries but not the stock battery, and I've never read anything about AB failure that suggests AA batteries change it? Would be interested in sources please? Could be, if correct, that the AA's deliver more power to the actuator and this overcomes the friction?

OP - the only thing I can suggest is that the stock battery is failing to deliver enough power, but that's only a guess. At 4 years old it's had a life. Can you borrow an OEM battery from somewhere? I see from your location that you might be in a location where Pentax is thin on the ground unfortunately.

Have you tried re-loading the firmware? AFAIK you can't revert to a previous version, but may well be able to over-write 1.1
04-03-2017, 04:54 AM - 1 Like   #4
Forum Member




Join Date: Jan 2017
Posts: 50
QuoteOriginally posted by JohnX Quote
Sorry to possibly contradict you photolady95, but I'm not sure it's aperture block failure, as the OP says his camera works ok on AA batteries but not the stock battery, and I've never read anything about AB failure that suggests AA batteries change it? Would be interested in sources please?
If you would kindly read the thread about the aperture failure and repair in the K-30/50 forum (see the link above), then you would realize that it's common knowledge that the failure shows more often/earlier with the D-Li109, using Eneloops in the adapter mitigates the problem somewhat, although this may be temporary.

@OP: this is most certainly the common aperture failure, which unfortunately happens to many cameras of these series.

04-03-2017, 05:19 AM   #5
New Member




Join Date: Jul 2011
Posts: 3
QuoteOriginally posted by boraclicks Quote
My K-50 has been behaving weird since the 1.1 upgrade.

With the OEM battery, the camera struggles to take pictures in low light and the pictures are pitch black. On the contrary, the pictures are fine when I use AA batteries. I have checked multiple permutations and combinations of modes and different lenses. Every time, the pictures are fine with AA but they struggle with the stock battery.

The Live mode is black too with OEM battery. I assume that the battery might have gone bad. But the battery seems to work perfectly, just the pictures are black.

My question is that will the problem be solved if I downgrade the firmware? Is there any other way of checking the OEM battery. The camera and the battery is four years old.
It seems using AA batteries solves the issue. It has to do with a lower voltage coming from the AA batteries. Somehow the aperture mechanism can't handle the higher voltage from the standard battery on the long run.
I prefer the AA batteries (I recommend Eneloop) because they last longer (+1000 shots is realistic as opposed to +400 with the standard battery).
04-03-2017, 05:30 AM   #6
Pentaxian




Join Date: Jul 2009
Location: London
Posts: 1,015
QuoteOriginally posted by sys3175 Quote
If you would kindly read the thread about the aperture failure and repair in the K-30/50 forum (see the link above), then you would realize that it's common knowledge that the failure shows more often/earlier with the D-Li109, using Eneloops in the adapter mitigates the problem somewhat, although this may be temporary.

@OP: this is most certainly the common aperture failure, which unfortunately happens to many cameras of these series.
Thanks. Can you help further please with where in the threads, i.e. page? The first one is 34 pages long!
04-03-2017, 12:25 PM   #7
Forum Member




Join Date: Jun 2014
Location: Bangalore
Photos: Albums
Posts: 96
Original Poster
Thanks for all the valuable information. I have been using eneloop batteries in the AA bracket and that might be mitigating the problem.

I will try and revert to an older firmware but I have a gut feeling that it won't help. Prima facie, this seems to be a hardware issue to me. I have no idea how much will it cost to repair as I presume the motor would have to be replaced. The service center has asked me to send the camera and then they would give me an estimate.
04-03-2017, 12:38 PM   #8
KDD
Veteran Member




Join Date: Sep 2013
Photos: Gallery | Albums
Posts: 403
My k-50 same. So I burst the shutter with jpeg both OVF and Live View, until back normal. Easy. Not worry my k-50 cuz I have K-70.

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
battery, camera, k-50, oem, pentax help, photography, pictures, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax q7 blackout... need your help Shain Troubleshooting and Beginner Help 10 04-18-2016 12:51 AM
People During blackout irchan Pentax K-3 Photo Contest 2 06-02-2014 08:07 PM
Ron Paul Media Blackout mikemike General Talk 95 09-04-2011 07:33 AM
Prism Blackout. Why? Raptorman Pentax Film SLR Discussion 8 10-30-2009 01:01 PM
K20D: Anyone had a 'blackout' or 'whiteout'? enoxatnep Pentax DSLR Discussion 19 04-15-2009 03:42 PM



All times are GMT -7. The time now is 04:51 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top