Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-05-2017, 04:06 PM   #1
New Member




Join Date: May 2017
Posts: 4
Stuck on exposure

Hi Guys -

I have the 645z for about a year now, love the camera. As of about a month ago, I cant remember changing settings but for some old reason my camera is (what it looks like) stuck in one exposure setting or it looks like some Bracketing setting is setup and keeps making my images super dark.

For example, if my light meter says (back lite)125 2.8, i take those numbers and place onto the camera and when i take the photo, it comes out very dark!

I cant for the life of me figure this out. I was in the middle of a session when this happen and it took about 30 photos before it went back to normal setting normal exposures that i was getting from my light meter.


HELP!!!!!

05-05-2017, 04:09 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 50,148
Is there a mechanical issue with the shutter? Do you get the same behavior in live view?

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com server and development costs are user-supported. You can help cover these costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, KEH, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

05-05-2017, 05:55 PM   #3
New Member




Join Date: May 2017
Posts: 4
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
Is there a mechanical issue with the shutter? Do you get the same behavior in live view?
No I do not!
05-05-2017, 05:56 PM   #4
New Member




Join Date: May 2017
Posts: 4
Original Poster
No, the Liveview finder has the correct exposure!

05-06-2017, 10:42 AM   #5
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 50,148
OK, so maybe you camera inadvertently switched over to spot metering mode? Are you getting fine exposures when shooting fully manually?

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com server and development costs are user-supported. You can help cover these costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, KEH, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-03-2017, 05:22 PM   #6
New Member




Join Date: May 2017
Posts: 4
Original Poster
Hi Adam,

no, it has nothing to do with spot metering mode. I tried using creative, SV, SP, AP, TAV, M modes and in camera metering and I'm basically getting the same results, everything is looking way under exposed. To get the proper exposure, I have to open my shutter twice as long or longer....Even when I do a metering with my sekonic (which match the in camera metering),resulting in the same issue and under exposure. I dont know what else to do, I did a reset of the camera and I cant think of anything else....I left a message with Pentax a month ago and STILL havent heard back from them. This is really disappointing and I would expect better service because of the amount of $$ I have paid... :/

---------- Post added 06-03-17 at 05:28 PM ----------

QuoteOriginally posted by rmadridphoto Quote
Hi Adam,

no, it has nothing to do with spot metering mode. I tried using creative, SV, SP, AP, TAV, M modes and in camera metering and I'm basically getting the same results, everything is looking way under exposed. To get the proper exposure, I have to open my shutter twice as long or longer....Even when I do a metering with my sekonic (which match the in camera metering),resulting in the same issue and under exposure. I dont know what else to do, I did a reset of the camera and I cant think of anything else....I left a message with Pentax a month ago and STILL havent heard back from them. This is really disappointing and I would expect better service because of the amount of $$ I have paid... :/
ok, this is weird, i just did 6 or 7 exposures rapidly can now the exposures are correct.... i have no idea why....???? any thoughts ?
Attached Images
 
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, cant, dont, exposure, exposures, light, message, meter, pentax, pentax help, photography, reset, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Long exposure looks like multi-exposure Paul the Sunman General Photography 13 01-03-2017 09:43 PM
A typically manual exposure guy trying out Program exposure mode goatsNdonkey Photographic Technique 9 06-23-2016 07:16 PM
K-3 Exposure Button Stuck After Rain Exposure soroush Pentax K-3 & K-3 II 13 03-24-2015 09:20 AM
KX stuck in autofocus, but switch is stuck in MF icywarm Troubleshooting and Beginner Help 4 08-07-2012 07:21 AM
PK-M 50/1.4 ring stuck, back-plate screws stuck fungiman_md Troubleshooting and Beginner Help 4 05-10-2011 12:54 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:15 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top