Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-01-2017, 08:24 PM   #1
New Member




Join Date: Oct 2017
Posts: 2
K-x Not Taking Pictures - Blank Live View

Recently dug up an old K-x. I'm unable to take pictures in the live view or viewfinder and the shutter doesn't go off. The live view shows the UI elements but the screen is black. Anyone else have this problem?

I'm using Eneloop batteries, a blank SD card, and have installed the latest firmware I can find (v1.03).

10-01-2017, 09:26 PM   #2
Pentaxian




Join Date: Mar 2007
Location: Christchurch, New Zealand
Photos: Gallery
Posts: 995
Have you turned on live view while the lens is removed? Is the mirror up or down? Can you see through the view finder?

When you try to take a photo through the view finder, does the mirror rise and fall?

Set the camera to Bulb (longest shutter speed available) mode and try to take a photo with the lens off. Do you see the mirror rise and fall, did the first shutter curtain open to reveal the sensor?

You could also try the sensor cleaning mode from the camera's menu settings to see if the shutter curtains open and close and whether the sensor is visible?

Regards

Chris
10-02-2017, 12:01 AM   #3
Pentaxian




Join Date: Jul 2009
Location: London
Posts: 1,025
Eneloops deliver lower voltage than conventional AA batteries. Try a set of new conventional batteries.
10-02-2017, 12:37 AM   #4
New Member




Join Date: Oct 2017
Posts: 2
Original Poster
I tried the suggestions made out by seventhdr and nothing moves at all no matter what I try.

I guess I can try a new set of batteries next.

10-02-2017, 05:25 AM   #5
Pentaxian




Join Date: Nov 2011
Photos: Gallery | Albums
Posts: 4,157
QuoteOriginally posted by mykey168 Quote
I guess I can try a new set of batteries next.
Also, try gently bending the contacts in the battery compartment,
to help them make tighter contact with the batteries.

Both compartment and battery contacts should be clean,
to get the most voltage out of the batteries.

The K-x is still a great little camera,
but power supply was always its Achilles heel.
10-02-2017, 05:50 AM   #6
Forum Member




Join Date: Jan 2017
Posts: 50
If the camera powers on and shows a green battery symbol, there shouldn't be a power problem.
This sounds like a shutter problem to me. Edit: s/o suggested above what I had in mind, never mind...
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k-x, live, pentax help, photography, pictures, troubleshooting, view
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
live view noise and smc dfa 100mm f2.8 macro lens not focusing in live view tommygunn84 Troubleshooting and Beginner Help 7 11-24-2016 08:59 PM
View lens length in viewfinder or live view? Oakland Rob Pentax K-3 & K-3 II 4 10-23-2016 05:19 AM
Typical live view humming, when not in live view. lightsource Pentax K-1 & K-1 II 8 05-05-2016 02:20 AM
K-x does not take pictures in Live View mblanc Troubleshooting and Beginner Help 3 07-09-2014 07:06 PM
Blank White Screen After Taking Photo - K5 Jason_Batley Troubleshooting and Beginner Help 4 02-02-2014 03:17 PM



All times are GMT -7. The time now is 06:34 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top