Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-11-2018, 03:40 PM   #1
New Member




Join Date: Nov 2016
Posts: 3
150-450 DFA will not auto-focus.

My K3 has been recently returned after repair to the computer and now my 150-450 will not auto-focus. It maintains MF on the LCD screen regardless of the toggle switch setting, all settings on the lens are set to AF as well. My other lenses 70-200 DFA and the 18-135mm kit lens work fine. The firmware upgrade is 1.30. All other features of the lens work but when the 150-450 is attached the camera will not auto-focus or retain the menu feature, it just flashes up and then is gone. Is this a lens problem or a camera problem?

07-11-2018, 03:53 PM   #2
Junior Member




Join Date: Jan 2017
Location: Toulouse
Posts: 36
Hi Craig, my guess would be that the lens probably doesn't connect well to the body.
Did you try cleaning the contacts on the mount both on your camera and your lens?
This is quite a heavy lens, if there is any play in the mount, the weight might amplify it and cause a bad connection. Any dirt could make matters worse.
Also, I guess you know it, but you should hold the camera+lens combo by the heaviest component (in your case this is obviously the lens) to avoid putting unnecessary strain on the mount.
07-11-2018, 03:57 PM   #3
Site Supporter
Site Supporter
RobA_Oz's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: Tasmania, Australia
Photos: Gallery
Posts: 5,134
Hi Craig, and welcome to Pentax Forums. I see you’ve taken your time for a first post!

Anyway, I can’t be too precise about your issue with the D FA 150-450, as I don’t have one, but from your description it sounds like a lens problem if your other lenses work as normal. What do you mean by “menu feature”?
07-11-2018, 05:08 PM   #4
New Member




Join Date: Nov 2016
Posts: 3
Original Poster
QuoteOriginally posted by RobA_Oz Quote
Hi Craig, and welcome to Pentax Forums. I see you’ve taken your time for a first post!

Anyway, I can’t be too precise about your issue with the D FA 150-450, as I don’t have one, but from your description it sounds like a lens problem if your other lenses work as normal. What do you mean by “menu feature”?
Thank you pjsaure, all connections are tight and have been cleaned multiple times. You are correct, it is very heavy and so it is carried properly and carefully.
Rob_Oz, thank you, I agree, the lens is the more likely culprit. By menu feature I mean the LCD display that controls the camera features which normally allows me to scroll through it but now it only flashes on screen and then disappears.

07-11-2018, 05:55 PM   #5
Moderator
Site Supporter
Loyal Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,295
Anyone near you Craig, with a Pentax camera, that can test the lens on their camera?

Also, you could install the latest firmware version for the camera and see if that helps. (1.40)

Last edited by MarkJerling; 07-11-2018 at 06:30 PM.
07-11-2018, 06:58 PM   #6
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Mar 2008
Location: Prince George, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,706
It takes 2 surfaces to make an electrical contact. Check the contacts inside the lens mount also and give them a good clean.
07-12-2018, 11:13 AM   #7
New Member




Join Date: Nov 2016
Posts: 3
Original Poster
Thank you MarkJerling and Jbinpg. The latest firmware for the K3 is 1.30. 1.40 is for the K1 and all contacts are clean. I have made a fb request for a different camera body to test it on, no luck so far.
07-12-2018, 11:51 AM   #8
Seeker of Knowledge
Loyal Site Supporter
aslyfox's Avatar

Join Date: Aug 2016
Location: Topeka, Kansas
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,531
Although I don't think it is the answer to the OP's problem

the K 3 has a new update


1.40 is the most recent for the K 3

K-3:
Changes to V1.40

Optimized performance when attaching new lens HD PENTAX-D FA*50mmF1.4 SDM AW.
Improved stability for general performance.
*Contents of [Version 1.30] and earlier version will be also updated.

Latest K-3 Firmware Update : Software Downloads | RICOH IMAGING



K3,KP,K1 firmware update - Page 3 - PentaxForums.com

I just uploaded it.


Last edited by aslyfox; 07-12-2018 at 02:14 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
auto-focus, camera, dfa, lens, pentax help, photography, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DFA 150-450 vs Sigma 150-500 gerax Pentax SLR Lens Discussion 26 05-21-2018 09:24 PM
Owners of Pentax 55-300 and 150-450 - Are you still glad you bought the 150-450? Joyce Keay Pentax K-70 16 02-17-2018 05:55 PM
DFA 150-450 Focus buttons RobG Pentax SLR Lens Discussion 8 03-22-2017 04:47 AM
Simple lens shootout Pentax HD DFA 150-450 vs Canon 100-400 II vs Sigma 150-600 C beholder3 Pentax SLR Lens Discussion 46 07-25-2016 12:33 AM
Nikon D7200+ Sigma 150-600 S vs Pentax DFA 150-450 Shanti Non-Pentax Cameras: Canon, Nikon, etc. 43 12-13-2015 09:02 AM



All times are GMT -7. The time now is 08:48 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top