Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-09-2018, 01:26 PM   #1
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Dec 2008
Location: NJ, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 402
AF 540 problem

HI

I am having problems getting my 540 flash (old version) to communicate with my K3. The Camera is not aware that the flash is mounted.. the Zoom function is not working and the camera does not recognize the flash thus the shutter speed is based upon ambient readings. The flash is set to P=TTL and is in master mode. The zoom is in auto. The only camera exposure mode that gets correct exposure is X mode.

When in wireless mode, the flash is triggered and the exposure is better, but I cannot get the flash into P-TTL mode (Only A or manual).

This was working the last time i tried to use the flash which was about a year ago....

Suggestions as what is the culprit, camera or flash?

09-09-2018, 01:40 PM   #2
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
twilhelm's Avatar

Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,355
Does the flash fire when you press the shutter?

I have the “old” version and it works properly in P-TTL on both my K3 and K-1. Are you pushing the switch all the way to the “ON” position (seems like a silly question) at the center stop the flash will be in wireless mode and you will only have access to A or M modes.
09-09-2018, 04:33 PM   #3
Pentaxian
rogerstg's Avatar

Join Date: Oct 2007
Location: Rhode Island
Photos: Albums
Posts: 902
I've had similar issues that were solved by cleaning the contacts between the hot shoe and flash mount. I've used alcohol and pencil eraser to clean the contacts.
09-16-2018, 04:54 AM   #4
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Dec 2008
Location: NJ, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 402
Original Poster
Hi all

The flash fires but unless in X mode, overexposes
I have pushed the switch all the way and I have cleaned the contacts on both camera and flash....

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, exposure, flash, mode, pentax help, photography, troubleshooting
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax 540 vs 540 II - Cactus User's Dilemma Heie Flashes, Lighting, and Studio 9 03-11-2015 11:04 PM
540 FGZ II First Impressions and vs 540 v1 crewl1 Flashes, Lighting, and Studio 41 11-26-2013 11:06 AM
For Sale - Sold: Two new Pentax 540 flashes and one used 540 made in Japan (Worldwide) Albert Siegel Sold Items 8 10-07-2010 02:47 PM
AF-540 problem? kskjon Pentax Camera and Field Accessories 5 03-28-2007 04:27 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:44 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top