Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-14-2022, 03:02 PM   #1
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Nov 2017
Posts: 8
K3iii LCD screen issues

I am having trouble too often with my new K3iii LCD screen being blacked out. I've reset the camera, removed all power for a minute or so with no change. Later on (when I don't need too shoot) I power up and all is good. Anyone having the same issue and found a remedy? Thank you all for the assistance.

01-14-2022, 03:13 PM - 1 Like   #2
Senior Member
originalwinger's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Oro Station, Ont. Canada
Posts: 156
Hi Timus, if your referring to the back LCD screen it can be cycled on and off with the info button, hope this helps.
01-14-2022, 04:20 PM   #3
Pentaxian




Join Date: Jan 2018
Location: Jersey C.I.
Photos: Albums
Posts: 1,577
If it's the same issue as I had (have) it may be the sensor under the viewfinder playing up.
Go into LiveView, (where there doesn't seem to be a problem), go to Menu C4 and disable all the features relating to Eye Sensor.
Try it again with the optical viewfinder.
If this solves the problem it'll be up to you what your next step is.
Pentax UK made such a fuss about a warranty repair I decided to live without the feature.
I haven't needed it on all my other cameras so I don't notice it's loss
01-14-2022, 05:33 PM   #4
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Nov 2017
Posts: 8
Original Poster
QuoteOriginally posted by originalwinger Quote
Hi Timus, if your referring to the back LCD screen it can be cycled on and off with the info button, hope this helps.
Thank you

---------- Post added 01-14-22 at 05:35 PM ----------

QuoteOriginally posted by kypfer Quote
If it's the same issue as I had (have) it may be the sensor under the viewfinder playing up.
Go into LiveView, (where there doesn't seem to be a problem), go to Menu C4 and disable all the features relating to Eye Sensor.
Try it again with the optical viewfinder.
If this solves the problem it'll be up to you what your next step is.
Pentax UK made such a fuss about a warranty repair I decided to live without the feature.
I haven't needed it on all my other cameras so I don't notice it's loss
My hero! Thank you, this works.
Agree, it's not on any of my other Pentax bodies. Never needed it before. My Fuji x100v does have this and it works fine, but it is not necessary.

01-15-2022, 05:25 AM   #5
Pentaxian
Medex's Avatar

Join Date: May 2013
Posts: 589
Try not disable eye sensor (proximity sensor) but choose low sensitivity instead of Medium or High.
01-15-2022, 05:38 AM   #6
Forum Member




Join Date: Jun 2011
Location: New England
Posts: 54
You might want to try cleaning the sensor area. I had troubles and found that cleaning off the area under the OVF did the trick.
01-15-2022, 06:56 AM   #7
Pentaxian




Join Date: Jan 2018
Location: Jersey C.I.
Photos: Albums
Posts: 1,577
QuoteOriginally posted by Medex Quote
Try not disable eye sensor (proximity sensor) but choose low sensitivity instead of Medium or High.
Didn't work for me

---------- Post added 01-15-22 at 06:56 AM ----------

QuoteOriginally posted by kmarceau Quote
You might want to try cleaning the sensor area. I had troubles and found that cleaning off the area under the OVF did the trick.
Made no difference for me

14 Hours Ago   #8
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Dec 2012
Location: Spring Branch, Tx
Photos: Gallery | Albums
Posts: 687
QuoteOriginally posted by kypfer Quote
Didn't work for me

---------- Post added 01-15-22 at 06:56 AM ----------


Made no difference for me
None of any suggested fixes have worked for me. Only a full reset fixes it till it decides to black out the rear screen again. It’s been 2 months since it did it last. Did it this morning when using the 150-450,:without the battery grip but with a fresh battery. Double tap the info button had the rear display flash off and on for 5 seconds and then off. Even live view and movie were blanked out and no image preview. Reset got everything back up again. The last update , I thought, fixed the issue but it did not.
4 Hours Ago   #9
Pentaxian




Join Date: Jan 2018
Location: Jersey C.I.
Photos: Albums
Posts: 1,577
QuoteOriginally posted by stihlmania Quote
None of any suggested fixes have worked for me. Only a full reset fixes it till it decides to black out the rear screen again. It’s been 2 months since it did it last. Did it this morning when using the 150-450,:without the battery grip but with a fresh battery. Double tap the info button had the rear display flash off and on for 5 seconds and then off. Even live view and movie were blanked out and no image preview. Reset got everything back up again. The last update , I thought, fixed the issue but it did not.
Double-check that you have the Menu C4 Eye Sensor settings set to Off/Off/Low.
Work from the LiveView screen if you can't activate the menu from Stills mode.
Performing a Reset is likely to revert these settings to default … a situation that, for me at least, was intermittent at best.
Unfortunately, if your LiveView is also affected, you may have a more extensive (or different) problem than I've experienced.
The very intermittency of the issue can make it a devil to find/cure
Good luck

Last edited by kypfer; 3 Hours Ago at 03:18 AM.
25 Minutes Ago   #10
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Dec 2012
Location: Spring Branch, Tx
Photos: Gallery | Albums
Posts: 687
QuoteOriginally posted by kypfer Quote
Double-check that you have the Menu C4 Eye Sensor settings set to Off/Off/Low.
Work from the LiveView screen if you can't activate the menu from Stills mode.
Performing a Reset is likely to revert these settings to default a situation that, for me at least, was intermittent at best.
Unfortunately, if your LiveView is also affected, you may have a more extensive (or different) problem than I've experienced.
The very intermittency of the issue can make it a devil to find/cure
Good luck
The reset default for the eye sensor is on, off, medium, then everything functions as designed. Basically this lcd failure has many modes as this time after pressing the info button the lcd flashed 5 times then preview, live view, movie, info and menu failed to activate the lcd.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k3iii, k3iii lcd screen, lcd, pentax, pentax help, photography, power, screen, sensor, troubleshooting, viewfinder
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can you change the focusing screen in a k3iii? UncleVanya Pentax K-3 III 9 10-09-2021 02:23 PM
K200d battery issues/lcd screen shaylouway Repairs and Warranty Service 10 08-30-2018 05:32 AM
KS-2 LCD Screen Replacement / Issues rosettaquarrier Pentax K-S1 & K-S2 4 03-13-2018 09:33 AM
LCD screen frozen at menu screen - had to remove battery konquerian Pentax K-3 & K-3 II 16 04-25-2014 02:53 AM
Pentax X90 LCD Screen Issues Magz Visitors' Center 1 05-12-2012 11:47 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:51 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top