Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
08-11-2009, 09:05 PM   #1
Senior Member
Halco's Avatar

Join Date: Aug 2009
Posts: 123
50mm Underexposure Problem

This is my first post here, although I've been using the lens review database for some time; It's a great tool.

Anyway, I received an 1:2 50mm SMC-M lens to try off eBay. It looks great, everything seems to functioning as it should, but every single picture taken has been underexposed, maybe 1 or 2 stops. I'm using a P5 and shooting slides, every other shot I've taken with my M 80-200mm has been perfect.

Any ideas?

08-11-2009, 11:24 PM   #2
Senior Member




Join Date: Oct 2007
Posts: 241
Did you manually open and close the aperture to make sure it's not sticking? Usually when older (ebay) lenses underexpose, it's because of oil buildup on the aperture causing it to slow down or stick. Visually inspect the aperture when it's fully closed too.
08-12-2009, 09:53 AM   #3
Senior Member
MoparFreak69's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Boise, Idaho
Photos: Gallery
Posts: 197
I agree with Frank. That should be the only reason it wont expose right. I got a manual 1.7 50mm off ebay a while ago and it meters perfectly on my k20. I usually overexpose my auto lenses a bit to get the look im after but the manual lenses expose just about right for me. Good luck with your problem, hope its something simple.
08-12-2009, 10:21 AM   #4
Senior Member
Halco's Avatar

Join Date: Aug 2009
Posts: 123
Original Poster
The aperture is quick and snappy; no sign of oil. I compared firing it off on a body at slow speeds to my other lens and it seemed fine. Maybe I could try compensating by choosing a wider aperture over the metered one, or just replace it. Shame though, its in great condition.

09-15-2009, 06:32 PM   #5
Senior Member
Halco's Avatar

Join Date: Aug 2009
Posts: 123
Original Poster
I think I have figured out the problem;

I use both a P5 and a P3. Upon comparing the two with the same lens, the P5 metering system differs in values than that of the P3 (it usually calls for a faster shutter speed). However, I use the P5 all the time with an SMC-M 80-200 zoom. Never as any slide been incorrectly exposed until I used the 50mm on it. I use the same lens on the P3 as well and never has there been any problems.

Could anyone account for this discrepancy, and why this is only effecting images taken with the 50mm?
I'd really appreciate it.
Thanks
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
50mm, camera, lens, pentax help, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does Tamron 17-50 underexposure problem still exist? jake123 Pentax SLR Lens Discussion 10 02-15-2012 05:33 PM
New Pentax KX, problem with double shutter movement leading to underexposure Tricerator Pentax DSLR Discussion 21 10-30-2011 09:01 PM
Hello and help - 50mm 1.7a problem. sonny2962 Pentax SLR Lens Discussion 0 08-15-2009 01:28 PM
Weird K10D underexposure problem Kirivon Pentax DSLR Discussion 9 12-19-2008 04:54 AM
problem with underexposure joaosoares5 Pentax DSLR Discussion 7 03-23-2008 08:50 AM



All times are GMT -7. The time now is 05:23 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top