Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-01-2010, 10:39 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Dec 2009
Location: Rosemead, Ca
Posts: 68
I need your help ! T.T

sr man, my English is not good, but hope you will understand my problem. I just got k2000 1 month ago. I dont know what happen with my camera focus.
I set my camera into Manual Focus, the focus objects seem very clear but the pictures come out very blurry. Otherwise, I set in Auto Focus, the focus objects
are blurry but the pictures come out clearly. I already adjust diopter level on my camera but it doesn't change anything. Does anyone has that trouble ?
I really need your advices. Can you repair it by yourself ? I dun wanna send my camera to Pentax Company, it takes too long to repair my camera.
Thank you very much.

01-01-2010, 11:32 AM   #2
Pentaxian
Ratmagiclady's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: GA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 13,464
QuoteOriginally posted by letgo12345 Quote
sr man, my English is not good, but hope you will understand my problem. I just got k2000 1 month ago. I dont know what happen with my camera focus.
I set my camera into Manual Focus, the focus objects seem very clear but the pictures come out very blurry. Otherwise, I set in Auto Focus, the focus objects
are blurry but the pictures come out clearly. I already adjust diopter level on my camera but it doesn't change anything. Does anyone has that trouble ?
I really need your advices. Can you repair it by yourself ? I dun wanna send my camera to Pentax Company, it takes too long to repair my camera.
Thank you very much.
Ah, it sounds as though your focusing screen may be out of alignment: that's why the autofocus is doing something different from what it appears to be doing in the viewfinder.

Has this problem been there since you got the camera, or has it appeared recently?

I believe the problem can be rectified by adding or removing some shims that hold the screen in position, but I don't know about that model... I'll let someone else talk to you about fixes. I understand it's very doable. (at least on some models) Welcome to the Forums, btw.
01-01-2010, 11:33 AM   #3
Veteran Member
Raybo's Avatar

Join Date: Dec 2007
Posts: 871
Has this been a problem from day one, or did it just start happening?
It sure does sound like a bad diopter to me.
01-01-2010, 12:40 PM   #4
Inactive Account




Join Date: Dec 2009
Location: Rosemead, Ca
Posts: 68
Original Poster
Thanks for your reading. I dont remember when it happen. I just realized something wrong with the Focus about 3 weeks ago ( i bought my camera in 11-11-2009).

01-01-2010, 12:42 PM   #5
Ash
Community Manager
Loyal Site Supporter
Ash's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Toowoomba, Queensland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 22,679
Something indeed is not right between the viewfinder and the image appearing on the sensor.
If the camera's AF is producing clear photos and the scene isn't clear through the VF - it must be the diopter. Have you really tried to adjust the diopter to each side - it should make a clear difference.
If not is the diopter mechanism faulty? Was it hit/banged in any way?
01-01-2010, 12:46 PM   #6
Pentaxian
Wheatfield's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: The wheatfields of Canada
Posts: 10,043
QuoteOriginally posted by Raybo Quote
Has this been a problem from day one, or did it just start happening?
It sure does sound like a bad diopter to me.
+1 on the diopter correction being maladjusted.
Just a guess....
01-01-2010, 05:24 PM   #7
Inactive Account




Join Date: Dec 2009
Location: Rosemead, Ca
Posts: 68
Original Poster
Finally, I found out the focusing screen out of alignment,i have to take it out, turned it over, and done! . Thank you guys
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, focus, objects, pentax help, photography, pictures, repair
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -7. The time now is 09:37 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top