Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-12-2010, 01:58 PM   #1
Veteran Member
Voe's Avatar

Join Date: Dec 2006
Location: Melbourne, Australia
Photos: Gallery
Posts: 708
SR on K7 at 1/180 sec.

Not sure if it was mentioned before but I noticed that when taking photos at 1/180 sec. the photos are slightly blurred. I experienced this issue with my three FA Limiteds. If I go slower than 1/180 sec, there is no blur and the pictures are normally sharp.
Anyone experience the same issue or is it just me?

05-12-2010, 02:44 PM   #2
Veteran Member
frank's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Singapore
Photos: Gallery
Posts: 3,202
Upgrade your firmware to the latest version, then you shouldn't see this problem again.
05-12-2010, 08:40 PM   #3
Voe
Veteran Member
Voe's Avatar

Join Date: Dec 2006
Location: Melbourne, Australia
Photos: Gallery
Posts: 708
Original Poster
Hi Frank, I already did, I have the latest ver 1.03.
05-12-2010, 10:52 PM   #4
Veteran Member
frank's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Singapore
Photos: Gallery
Posts: 3,202
QuoteOriginally posted by Voe Quote
Hi Frank, I already did, I have the latest ver 1.03.
Hmm, that's strange. It's a known bug before the new firmware. My K7 had the same problem, especially when using external flash. Now the problem is gone after the firmware upgrading.

There were some discussions about this before here at the forum, and quite a few on DPR too. But I can't seem to find many. This is one:
https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/73376-k-7-shake-re...-problems.html

Good luck.

05-12-2010, 11:17 PM   #5
Senior Member
GingerBeer's Avatar

Join Date: Oct 2009
Location: Brisbane
Posts: 124
This might be a silly question but have you checked that the version 1.03 firmware installed properly, i.e. when you check the firmware version what does it say?
05-13-2010, 04:14 AM   #6
Inactive Account




Join Date: Feb 2010
Posts: 8
and please check the firmware in the exifs, not in the Cameras Menu. Because there is something behind v1.03 the camera doesnt show. You can use programms like PhotoMe
05-13-2010, 05:07 AM   #7
Voe
Veteran Member
Voe's Avatar

Join Date: Dec 2006
Location: Melbourne, Australia
Photos: Gallery
Posts: 708
Original Poster
I just installed PhotoMe and the firmware is 1.03. Screenshot bellow.
Attached Images
 
05-13-2010, 07:48 AM   #8
Senior Member




Join Date: Jan 2010
Location: Upstate New York
Posts: 203
Shake reduction is far from perfect. There's a lot going on to make it work properly, and there are many possible issues. Since I only use a short 35MM lens I just leave it tuned off. If I was to get a longer lens someday I might use it some, but only if I really needed it. It would still be off most of the time.

This article is about the Nikon system, but it's a good read and many of the issues are relevant to our system as well:
Nikon VR explained

05-14-2010, 06:31 AM   #9
hcc
Pentaxian
hcc's Avatar

Join Date: Nov 2009
Location: Brisbane, Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,482
On shake reduction (SR) or image stabilisation (IS), two articles are Slrgear.com are worthwhile reading:
How to Read Image Stabilization Test Results - SLRgear.com!
Image Stabilization Test: Olympus E-520 SLR Body - SLRgear.com!

Some conclusisons included:
- the camera IS systems achieved greater shake reduction at shorter focal lengths than at longer ones;
- most lens-based systems gave a trend in the other direction showing more improvement at longer focal lengths;
- there was little difference between IS On and IS Off at shutter speed faster than 1/Fl where FL is the focal length.

These results were obtained with an Olympus E520, and would need to be tested thoroughly with a Pentax body.
05-15-2010, 08:42 AM   #10
Veteran Member




Join Date: Jul 2008
Location: Var, South of France
Photos: Albums
Posts: 1,071
Voe, just looking at the first two number doesn't tell you what firmware you have...
The latest K7 firmware is the 1.03.00.22 (supposedly fixes the SR problem, who knows?).
05-15-2010, 12:53 PM   #11
Inactive Account




Join Date: Feb 2010
Posts: 8
QuoteOriginally posted by Voe Quote
I just installed PhotoMe and the firmware is 1.03. Screenshot bellow.
You have to scroll down in PhotoMe. There is another entry about the firmware with more than 1.03.
Please check again
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, issue, photography, photos, sec
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What you didn't know about the SEC jeffkrol General Talk 5 11-12-2010 02:47 PM
50/71 sec ? FHPhotographer Photographic Technique 2 10-26-2009 07:59 PM
why 30 sec exposure philmorley Pentax DSLR Discussion 18 05-12-2008 04:06 PM
Have you seen 2000 frames a sec ? daacon General Talk 14 05-03-2008 06:59 AM
Trying SR with 1/6 sec hinman Post Your Photos! 12 04-26-2007 06:39 PM



All times are GMT -7. The time now is 12:19 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top