Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-28-2010, 04:36 PM   #1
Veteran Member
FruitLooPs's Avatar

Join Date: Dec 2007
Location: New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 434
Bizarre K20D operation

Hey guys, last night my K20D went really crazy just wondering if anyone has had similar, thankfully I fixed it.

Was using manual mode with adaptall 35-80mm with the manual (non P/KA adapter) don't recall doing anything strange.

After one shot that turned out really strange, i noticed image count for card was like 3500 instead of 400 so i checked in the menu and it had set to 1.6MP and greyed out the selection menu!

I then noticed I couldn't select a shutter speed slower than 1/25th, powered down and back up - stayed the same. Swapped lens out for my kit one, stuck it into AV and no matter how dark in front of the lens wouldn't go below 1/25th again or in manual still 1.6MP. Tried it without my 4gig SD card in to see if that would help, nope.

so I swapped out the battery for a spare that was charged, really hoping it would fix it - no fix! so I was a bit peeved and starting to panic, I tried last resort of factory reset in the menus and viola! back to normal

The first battery was really low (0 indication) on the camera, I wonder what went wrong - I checked the contacts when I took the manual lens off to make sure none were stuck or blocked on the mount - all clean.

I thought possibly the tamron lens had turned on the adaptall mount while on the camera but i'm not sure if that would've done it.

06-28-2010, 04:44 PM   #2
Pentaxian
Moderator Emeritus




Join Date: May 2007
Location: Edmonton Alberta, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,648
Most likely it was simply the battery being low. It caused a software glitch. That's why the reset button is there. Did you turn off the camera when changing lenses and batteries? I wouldn't worry about it unless it happens again with a fresh battery. It's also very likely that the adaptal mount cause an odd short in the lens contacts.
06-28-2010, 06:38 PM   #3
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,925
Are you in burst mode? I think that limits the camera to 1.6MPx and shoots around 22fps (meaning you would have to be faster than 1/25 for it to work. And that would increase your picture count by a lot.
06-28-2010, 07:24 PM   #4
Veteran Member
FruitLooPs's Avatar

Join Date: Dec 2007
Location: New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 434
Original Poster
Yes burst mode would certainly explain it, but I wasn't in burst mode unless my face managed to mash into the menu and change it somehow - good thinking though! It also displayed my preview image, but for much less time than the default 1sec this was a split second, and very fast almost simultaneous to pressing the shutter. I haven't tried burst mode since I very first got the camera, bit of a novelty I'd almost forgotten about it!


All is well anyhow


Last edited by FruitLooPs; 06-28-2010 at 07:34 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
adaptall, battery, camera, card, dslr, fix, lens, menu, mount, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GX20/K20D Shake Reduction OIS SR erratic operation chhayanat Pentax DSLR Discussion 5 07-15-2011 11:34 AM
Bizarre Noise On My K7 Images!!!! Christopher M.W.T Troubleshooting and Beginner Help 64 07-18-2009 01:17 AM
Help - *istDS stuck in some sort of bizarre loop peetucket Pentax DSLR Discussion 8 07-06-2009 01:08 PM
Overall K20d operation speed? alexeyga Pentax DSLR Discussion 30 01-08-2009 07:13 AM
HELP PLEASE !!! Bizarre K10d exposure problem!! StephenG Pentax DSLR Discussion 15 10-02-2008 12:52 PM



All times are GMT -7. The time now is 09:22 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top