Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
08-04-2010, 07:02 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Aug 2010
Location: London
Posts: 2
Problem with Flash card in *istD

I have been operating my *istD for about five years without any problems. I have been using a Fuji 512 Mb flash card. My problem started yesterday when I decided to place a SanDisk 4 Gb flash card into the camera. The new card was, at first, recognized. I attempted to format it. This seemed fine. I attempted to take a photo and the display told me that there was ‘no card in camera’. I swopped back to the Fuji card, turned the camera on and again was told ‘no card in camera’. I tried with the Fuji card again again – no luck. I tried connecting the camera to my computer – now not recognized. Help!! I’d be happy just to get it working again with the original Fuji card. What am I doing wrong?

08-04-2010, 08:03 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,140
Perhaps there's some dust on the contacts? Try cleaning both cards as well as the slot. Also, make sure the cards are fully inserted, as something this can be very sensitive.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

08-04-2010, 08:12 AM   #3
Pentaxian
Lowell Goudge's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery | Albums
Posts: 15,400
what software version are you using in the *istD

there was a revisio to V1.30 to use 4GB and higher cards
08-06-2010, 08:15 AM   #4
Inactive Account




Join Date: Aug 2010
Location: London
Posts: 2
Original Poster
Thanks - but still now a potential reset problem!

Many thanks for your suggestions. I have taken the camera to my local repairer. He noticed that one of the attachment points on the camera's card connector had become disaligned. He has now realigned this pin and, having replaced the original card, expected it to fire into action. Still 'no card in camera' on the LED. He believes that the camera may now need to be reset - but (being a Canon specialist, and having little to do with Pentaxes) has no idea how to do this. I suppose my next step is to find a dedicated Pentax specialist! Any suggestions would be most gratefully received! (I will, of course, update the firmware to v1.3 as soon as I can get the camera to recognise the card - at the moment the camera is using the factory installed v1.00.)

08-06-2010, 08:43 AM   #5
Pentaxian
Wheatfield's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: The wheatfields of Canada
Posts: 10,157
QuoteOriginally posted by davidjones Quote
Many thanks for your suggestions. I have taken the camera to my local repairer. He noticed that one of the attachment points on the camera's card connector had become disaligned. He has now realigned this pin and, having replaced the original card, expected it to fire into action. Still 'no card in camera' on the LED. He believes that the camera may now need to be reset - but (being a Canon specialist, and having little to do with Pentaxes) has no idea how to do this. I suppose my next step is to find a dedicated Pentax specialist! Any suggestions would be most gratefully received! (I will, of course, update the firmware to v1.3 as soon as I can get the camera to recognise the card - at the moment the camera is using the factory installed v1.00.)
The firmware needs to be updated to the most recent before your camera will recognize 4gb cards.
You won't get the card to work without updating the firmware.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
*istd, camera, card, dslr, flash, flash card, fuji, photography, recognized
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax *istD what is the correct memory card? wolf Pentax DSLR Discussion 13 02-15-2014 11:09 AM
istD battery compartment problem Vranx Pentax DSLR Discussion 11 08-01-2013 12:25 PM
P-TTL problem with istd?? yinzerparty Pentax Camera and Field Accessories 6 08-08-2009 06:13 AM
RAW Problem with my istD thomas81 Pentax DSLR Discussion 3 02-19-2009 10:28 AM
Card read problem K20d. Have you had this problem? rsi1986 Pentax DSLR Discussion 8 12-27-2008 05:25 AM



All times are GMT -7. The time now is 07:35 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top