Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-04-2010, 03:32 PM   #1
Inactive Account




Join Date: Apr 2008
Location: Quincy,Ma.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 224
K10D focusing problem

My K10D is giving me trouble , When I turn it on everything seems Ok But when I go press the foto Button I get a weiring sound some times it sounds like auto focus hunting ! I play with by Using the symbol of the Iris on the on and off switch it will foto's using that aspect of the off and on switch.
tried it in Green bar and User and M=manual and then it starts to take foto's
and when I shut it off and turn it on later I have to start all over again: Replaced the battery just in case ?

Any thoughts on this will be happy to answer question if needed: Thanks

09-04-2010, 03:39 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,234
I can barely understand your problem, so if you could, please clarify the problem.

If you're in AF.S mode and it's dark outside, the camera will hunt and not take a photo unless it is in focus.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

09-04-2010, 03:47 PM   #3
Site Supporter
Ex Finn.'s Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Southern Maryland.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 6,298
So,,, it works in green mode, user and custom. Just go into setup menu and do a re-set. Puts everything to factory defaults.
Then read the manual!
09-04-2010, 03:58 PM   #4
Inactive Account




Join Date: Apr 2008
Location: Quincy,Ma.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 224
Original Poster
Sorry If you can Not Understand me on this Issue:

What I am Saying is when I turn the camera ON and decide to take a Foto, I depress the button and nothing happens other than a crazy sound I can not explain but other times It sounds like the Auto focus is hunting, IN Broad daylight:: I play with it and then for some reason I get it into Manual mode and the Button starts to work and starts taking foto's and then I can go to Av or TV or any other position on the dial and continue on my way: But while the Camera is not working, I can go to the OFF and ON switch you have three Positions off-on- and the Iris symbol which is in the spot of the switch, when I use this position the camera works:
Hp[e this is a better explanation for you folks:

09-04-2010, 04:06 PM   #5
Veteran Member
JonPB's Avatar

Join Date: Sep 2008
Location: Portland, OR, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 430
Is it that it only captures images if you first use the preview function (which is the "iris" function when moving the on/off switch past the "on" selection)?

Or is it that it only captures photos if you set the program dial (on the left, from the rear) to green, User, or M?

What happens if you select manual focus on the front of the camera? Does that allow you to take images more readily?
09-04-2010, 04:15 PM   #6
Inactive Account




Join Date: Apr 2008
Location: Quincy,Ma.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 224
Original Poster
(which is the "iris" function when moving the on/off switch past the "on" selection)? YES

is it that it only captures photos if you set the program dial (on the left, from the rear) to green, User, or M? only after I go the M on the dial will it then start to take foto's

What happens if you select manual focus on the front of the camera? Does that allow you to take images more readily? Does nothing at all ???
09-05-2010, 12:32 PM   #7
Inactive Account




Join Date: Apr 2008
Location: Quincy,Ma.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 224
Original Poster
I thank you all for your help and with your difficulty in understanding my way of explaining the problem with my camera : Have found problem It is the Lens , I removed the lens a placed a 42mm adapter
on K10 D and It works just fine : AS Before I thank you all very much:
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, k10d, photography, switch
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax LX focusing problem oscar_s Pentax Film SLR Discussion 15 04-21-2017 08:55 AM
For Sale - Sold: K10D (with focusing problem), BG2 Grip, DA 18-55mm (Worldwide) Aegon Sold Items 0 08-28-2010 02:15 PM
MZ-3 focusing problem oliver Pentax Film SLR Discussion 7 03-30-2010 11:22 PM
For Sale - Sold: Pentax Brand Focusing Screens and Katz Eye Focusing Screen K10D/K20D (Worldwid superbass Sold Items 8 03-26-2010 01:42 PM
Focusing problem canyontraveler Pentax DSLR Discussion 7 07-01-2009 10:30 PM



All times are GMT -7. The time now is 04:50 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top