Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-18-2010, 11:17 PM   #1
Senior Member
Loren E's Avatar

Join Date: Oct 2010
Location: Washington and California
Posts: 274
K-7 Defective Sensors?

Hello , I just ordered a used K-7 on the forum from the market place. Below in a recent thread I read this

"I guess I am wondering if Hoya has again shot themselves in the foot with the release of their newest "higher end body" like with the sensor of the K-7 which had to be a KNOWN issue but the body was released anyway."

I did some more research and came across the issues with banding and green lines....is this common in K-7s? I would shutter to think I just ordered a camera that could have a defective sensor that the seller might not even know about if he didn't use it in warm weather?

If someone could fill me in on what the issue was and whether I'm at risk I'd really appreciate it. Thanks -LE

10-18-2010, 11:21 PM   #2
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,843
I'd suggest you wait until you get the camera before finding flaws with it.

Once you get it, make sure it is running the latest firmware, then check it out for flaws, and report back.
10-19-2010, 12:45 AM   #3
Senior Member




Join Date: Sep 2009
Location: Zagreb
Photos: Albums
Posts: 105
I had problem with sensor on my K-7, but that was the first batch of cameras that were selling more then year ago. I haven't seen anyone having problems later, so I presume that is not an isue any more and it's pretty much safe to buy K-7 these days. My first K-7 was replaced by Pentax.
10-19-2010, 04:53 AM   #4
Veteran Member




Join Date: Nov 2009
Location: Orlando Florida
Posts: 485
I live in Florida, and never had an issue with banding. My only gripe with K7 has been high ISO noise, which is easily fixed with Nik-dfine or Topaz dNoise. Here's a 3200 ISO Image ran through a demo of Topaz. I finally settled on Nikdfine for it's selective noise reduction.


10-19-2010, 07:30 AM   #5
Pentaxian
Wheatfield's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: The wheatfields of Canada
Posts: 10,157
QuoteOriginally posted by Loren E Quote
Hello , I just ordered a used K-7 on the forum from the market place. Below in a recent thread I read this

"I guess I am wondering if Hoya has again shot themselves in the foot with the release of their newest "higher end body" like with the sensor of the K-7 which had to be a KNOWN issue but the body was released anyway."

I did some more research and came across the issues with banding and green lines....is this common in K-7s? I would shutter to think I just ordered a camera that could have a defective sensor that the seller might not even know about if he didn't use it in warm weather?

If someone could fill me in on what the issue was and whether I'm at risk I'd really appreciate it. Thanks -LE
The sky is pink.
I read it on the internet so it must be true.
The K7 isn't the best at high ISO, I don't like using mine above ISO640.
Other than that, I've never had any imaging problems.

Internet forums have a habit of blowing small problems way out of proportion, and people who would normally be content with what they own seem compelled to test equipment to destruction and then whine that they have a problem.
10-20-2010, 03:34 AM   #6
Inactive Account




Join Date: Aug 2008
Location: Michigan, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,484
Do some more research. The Green Line you refer to was fixed in the first firmware release if I remember correctly. As long as you are running the latest, you should be fine.

10-20-2010, 04:10 PM   #7
Pentaxian




Join Date: Sep 2009
Location: Texas
Photos: Gallery
Posts: 3,430
When you get it, update the firmware and enjoy it. Stop worrying.
10-21-2010, 08:58 AM   #8
REM
Forum Member




Join Date: Sep 2009
Location: Houston, TX
Posts: 78
I got my K-7 September of last year. I have never experienced green lines, banding, or other strange phenomenon. I also always make sure I have the latest firmware. I live in a hot and humid city. No issues.

Every brand has problems, but problems are usually more vocal than praises. Don't worry.

10-21-2010, 04:32 PM   #9
Pentaxian




Join Date: Sep 2009
Location: Texas
Photos: Gallery
Posts: 3,430
QuoteOriginally posted by REM Quote
I got my K-7 September of last year. I have never experienced green lines, banding, or other strange phenomenon. I also always make sure I have the latest firmware. I live in a hot and humid city. No issues.

Every brand has problems, but problems are usually more vocal than praises. Don't worry.
I can vouch for that extreme heat.
11-09-2010, 09:17 PM   #10
Forum Member




Join Date: Aug 2007
Location: Denver
Photos: Gallery
Posts: 92
FWIW, I've never seen green banding, but I have seen some magenta banding. I got my K7 early this year - in May I had it into the service center to replace the sensor. It was fine for a few months, but I just noticed that my new sensor has been doing the same thing since roughly August. Argh.
11-15-2010, 11:17 AM   #11
Pentaxian




Join Date: Sep 2009
Location: Texas
Photos: Gallery
Posts: 3,430
Have you updated the firmware?
11-15-2010, 10:53 PM   #12
Junior Member




Join Date: Feb 2009
Location: Sydney
Posts: 47
I bought my K-7 in June 2009 so it was one of the first batches. Never had a problem; never seen a green line. I upgraded firmware. Never had a problem; never saw a green line.
12-06-2010, 04:02 PM   #13
Inactive Account




Join Date: Dec 2010
Location: Portsmouth, Hampshire, UK
Posts: 4
DxOMark - Sensor rankings

The K5 tops the list for APS-C/1.3 sensors, but K7 results not in yet
12-06-2010, 04:35 PM   #14
Veteran Member
pop4's Avatar

Join Date: Aug 2007
Location: YMML
Photos: Gallery
Posts: 1,877
QuoteOriginally posted by Uggy Quote
DxOMark - Sensor rankings

The K5 tops the list for APS-C/1.3 sensors, but K7 results not in yet
The K-7 results are out, you probably just didn't scroll down far enough.
In terms of APS-C/1.3 sensors, the K-7 scores 61 and ranks at a paltry 74/115. That's lower than even the K10D, with a score of 66 and rank of 41 or K20D with a score of 65 and rank of 48.

Having said that, I go out and take photos with my K-7 and K10D instead of shooting test charts and taking measurements, and I've been quite content with the photos that I've been getting from both cameras.
12-07-2010, 01:32 AM   #15
Inactive Account




Join Date: Dec 2010
Location: Portsmouth, Hampshire, UK
Posts: 4
Quite right pop4, apologies for unintentionally rubbing salt - I was rather suprised at the poor scoring.

It be tha glass and wee eyeball of an artist that produces beauty where a fool shoots his feet
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, issue, k-7, photography, sensor
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is My DA40 LTD Defective? jaieger Pentax SLR Lens Discussion 4 08-16-2010 08:14 PM
Defective meter on my new k7? pentup Pentax DSLR Discussion 11 07-04-2010 12:30 PM
BG3 Defective? Nick SD Pentax Camera and Field Accessories 3 01-27-2010 07:48 PM
Defective DA* 50-135mm? lripplinger Pentax SLR Lens Discussion 13 09-15-2008 10:25 PM
Defective 16-50 2.8 flyer Pentax SLR Lens Discussion 1 04-25-2008 10:31 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:26 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top