Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-08-2010, 06:32 PM   #1
New Member




Join Date: Nov 2010
Location: Earth
Posts: 3
Pentax K-X Shutter or Sensor Issue Due to Moisture

I was recently caught unprepared in the rain. Consequently, moisture got into my camera, my LCD screen fogged up from within...not fun. I took the batteries out of the camera, and let it dry out a bit.

Now I am having some type of issue related to the shutter, sensor, or maybe something else. I'll press the shutter, and sometimes I will capture the image, and other times I'll hear the shutter open, and it remains open for a few seconds, then it will close. No pictures is taken either, and the control panel remains on the LCD screen while the shutter is open (...rather than the screen going black, briefly, as it does when I capture an image.). It captures images quite inconsistently...for instance, when I'm in my house, I can capture an image consistently, with few issues. Then I'll go outside and not be able to take any pictures, practically. So, light may be playing some time of factor.

Additionally, when I go to Live View, the image is very dim after I press the shutter and have this issue.

Any thoughts?

11-08-2010, 07:33 PM   #2
Veteran Member
KxBlaze's Avatar

Join Date: Feb 2010
Location: California
Photos: Gallery
Posts: 1,594
No setting would produce that problem so I think it is mechanical (probably from the moisture). I have heard others describe similar problems to yours when their shutter is going dead. The obvious would be to send it in if it's still under warranty or have a professional look at it.

I know that probably wasn't too much help but thats all I can come up with.
11-09-2010, 12:14 PM   #3
New Member




Join Date: Nov 2010
Location: Earth
Posts: 3
Original Poster
Thanks

Thanks for the info. I've played around with it a bit, and light definitely is playing a factor, so it's probably the sensor. I don't believe the warranty will cover moisture damage unfortunately. Looks like I'm going to have to buy a new camera...
11-09-2010, 12:29 PM   #4
Veteran Member
inferno10's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: San Francisco, California
Posts: 342
How long did you let the camera sit to dry? Did you take out the battery while it was drying? Did you seal the camera in a container with silica gel packets or rice to suck out the moisture?

- Jason

11-10-2010, 12:19 PM   #5
New Member




Join Date: Nov 2010
Location: Earth
Posts: 3
Original Poster
I took the batteries out for, but not for as long as I should have. I didn't put it into a container either...but if it happens again, I will. Thanks for the information!
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, image, issue, pentax k-x shutter, photography, pictures, press, screen, shutter
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K7 sensor dust removal issue Dr_who Pentax DSLR Discussion 20 05-26-2010 06:42 PM
K-x Av with auto-ISO: slow shutter speed issue Karellen Pentax DSLR Discussion 6 02-22-2010 03:58 PM
K7 - What's the latest with sensor issue? ACobra289 Pentax DSLR Discussion 27 07-20-2009 01:23 PM
ME super Shutter issue, help winglik Pentax Film SLR Discussion 0 03-01-2009 01:38 PM
Need help with Sensor dust Issue peter sellmer Troubleshooting and Beginner Help 5 01-31-2009 07:24 AM



All times are GMT -7. The time now is 08:24 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top