Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-19-2011, 04:45 PM   #1
New Member




Join Date: Nov 2009
Location: Edmonton
Posts: 6
K-x double-image blur issue solved!

My K-x was one of the unfortunate few that suffered from double-image blur at shutter speeds between 1/80th and 1/160th of a second. I posted a thread about it here (https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-dslr-discussion/96746-k-x-shake-ca...technique.html) after I'd had the camera for a few months. In the end it went back to CRK for repair, and they "dismantled unit to S/F new gyro circuit assembly".

I then went to SE Asia for 5 months and lo and behold, the problem reoccurred. So when I got back home I sent the camera (along with photos showing the issue) back to CRK, who very gracefully agreed to repair it even though it was a week or two out of warranty.

This time they "dismantled unit to S/F new main PC board and gyro circuit assembly". I've taken around 100 shots at the shutter speeds that used to show the problem with the same lens I used to use and so far every shot has been nice and sharp, with no blur. I've also taken a couple of hundred other shots (confirming that my new Sigma 17-70 2.8-4.5 is back focusing - when will it end?) of which plenty have been at the relevant shutter speeds, and everything's looked good.

So I guess either it was the gyro assembly that was the culprit (and I was unlucky enough to get two bad ones in a row) or the main PC board. Unfortunately now the camera's speaker doesn't work so I get no focus confirmation beep or sound in movies. But I can live with that.

Edwin

02-19-2011, 04:59 PM   #2
Site Supporter
kiwi_jono's Avatar

Join Date: Dec 2009
Location: Christchurch, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,078
For what its worth I had focus issues with my Sigma 17-70 and had to send it back. They had it 4 weeks and it came back with auto focus recalibrated. After that it is much better (not perfect at every focal length but acceptable). Despite some of the reviews I have seen my copy seems quite sharp at 70 f4.5 which is great because I use it quite a bit.
02-19-2011, 05:04 PM   #3
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,872
I'm glad to see that you got the double-image problem solved!
02-19-2011, 05:38 PM   #4
Senior Member
piesforyou's Avatar

Join Date: Dec 2009
Photos: Albums
Posts: 129
Also good to see this is a real issue not some phantom "technique" problem.

02-19-2011, 11:19 PM   #5
Senior Member




Join Date: Mar 2009
Posts: 269
so they broke your speaker while replacing your board and gyro assembly? that sucks...but at least the important thing (pictures) is good.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
blur, camera, circuit, dslr, pc, photography, shots, shutter, speeds
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-R double image problem? jlaubza Pentax K-r 5 01-30-2011 09:30 PM
Kx Image Issue - Black Edges on Right Side greakan Pentax DSLR Discussion 3 08-14-2010 06:57 AM
KX Raw Image Issue thezcarguy Pentax DSLR Discussion 3 06-28-2010 09:10 AM
K10d image quality question/issue vagabond79 Troubleshooting and Beginner Help 7 11-12-2009 12:29 PM
K10D - double image artifacts? 23skidoo Pentax DSLR Discussion 6 02-16-2007 10:04 PM



All times are GMT -7. The time now is 09:05 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top