Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-15-2007, 11:56 AM   #1
Forum Member




Join Date: Sep 2007
Location: Germany / BaWŁ
Posts: 50
built in flash does't work anymore (K100D)

hi,

I've got a problem with my ~2month old K100D.
The day before yesterday i took a walk in the local forest to take some pics. I used the flash to take a macro. After that i turned the camera off to continue my walk.

About 5minutes later I wanted to use the flash again, but the AF didn't work anymore and no matter how often i pressed the shutter button, the camera didn't take a picture (the flash didn't fire either).

Now whenever the flash is popped up, the camera doesn't function like it should, AF doesn't work and I can take no pictures. However if I leave the flash deactivated inside the body, the camera works with no problems at all.

Is there anything I could try by myself to fix the problem or do I have to send it to Pentax?
I already did a firmware update ( I thought maybe something got corrupted in the firmware, and I can fix it by erasing and reflashing the FW , but it didn't work)

thanks in advance!

p.s. sorry for my bad English

11-15-2007, 12:17 PM   #2
New Member




Join Date: Nov 2007
Location: Virginia
Posts: 15
You might want to try a fresh set of batteries...
11-15-2007, 12:21 PM   #3
Senior Member




Join Date: Jan 2007
Location: Carradale, Scotland
Posts: 289
It happened to me, with my *Ist D. Whenever I popped up the flash, the battery indicator would rapidly change to show a flat battery, even with a new battery, and nothing would work at all. If I popped the flash back down, it would be fine. It was out of warranty when it failed so I just sucked it up and used external flash whenever I needed flash.

There is absolutely nothing you can do to fix it, so you should send it back while its still under warranty. Hope that helps.
11-15-2007, 03:47 PM   #4
Forum Member




Join Date: Sep 2007
Location: Germany / BaWŁ
Posts: 50
Original Poster
thanks for the replies.

tried several sets of batteries, rechargeables and normal aa's. batterymeter says that the battery is full when the flash is popped up...

well seems that i have to send it in then, thanks anyways

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
af, camera, dslr, firmware, flash, photography, walk
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The stock flash ain't cutting it anymore on my K100D!! vmax84 Troubleshooting and Beginner Help 17 12-29-2009 11:14 PM
Will this flash work on my Pentax K100D? vmax84 Pentax DSLR Discussion 7 03-02-2008 04:47 AM
K100d built in flash: strange behavior Rafael Pentax DSLR Discussion 5 12-17-2007 03:02 PM
How do I get the K10D built-in flash to work jazzman Pentax DSLR Discussion 3 07-04-2007 08:28 PM
Using built-in flash on K100d with a manual lens seeker Pentax DSLR Discussion 2 04-18-2007 10:55 AM



All times are GMT -7. The time now is 09:07 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top