Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-20-2006, 09:27 AM   #1
Site Supporter




Join Date: Sep 2006
Location: Florida
Photos: Gallery
Posts: 179
K10D - Noise - Internal Flash Issue

Let me start by saying that I have owned a K10D since November November 17th . . . yes, I managed to get one of the very first bodies from a dealer in Los Angeles. And, I love the overall performance of the K10D . . . it is about everything that I had hoped for.
I have been involved (on Photo.net) in a string discussing a slight noise that is perceptible when one shifts the K10D body on it's side . . . I would assume, based on the response from Pentax that everybody has this issue . . . Mrs. Regina Brown from Pentax Imaging Technical Support wrote this: "There are moving parts in the K10D. Basically you have a floating sensor which is part of the shake reduction and the dust collection sheet which is part of the dust reduction system. You can feel this parts moving as you are holding the camera whether it is on or off which is normal."

However, I have also noticed that, immediately after a flash exposure, there is an even larger sound of movement within the body. It does not matter if SR is off or on and, I have the auto dust reduction option "disabled". The sound/movement seems excessive and it would be hard to believe that it could be good for the internal mechanism. This morning, I sent an email enquiry to Pentax . . . will post the response.

Has anyone else noticed this issue when using the internal flash???

Since this is my second body, first was one of the models with the flash failure is and was replaced by my dealer, I certainly hope this is not going to require another replacement.

12-20-2006, 09:33 AM   #2
Veteran Member
Ivan Glisin's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Belgrade
Posts: 656
QuoteOriginally posted by rprii Quote
However, I have also noticed that, immediately after a flash exposure, there is an even larger sound of movement within the body.
So the sound is of mechanical nature and happens with if the flash is used, but it is not happening without it and with identical camera position and shooting parameters?

QuoteOriginally posted by rprii Quote
Since this is my second body, first was one of the models with the flash failure is and was replaced by my dealer, I certainly hope this is not going to require another replacement.
Is that the one we discussed on DPreview not firing with flash up and with failed capacitor being the most likely reason?
12-20-2006, 09:48 AM   #3
Site Supporter




Join Date: Sep 2006
Location: Florida
Photos: Gallery
Posts: 179
Original Poster
Correct on both counts.

My original failed flash was on a body in the 221x series.

This sound/movement occurs only after firing the internal flash.
12-20-2006, 10:04 AM   #4
Veteran Member
Ivan Glisin's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Belgrade
Posts: 656
QuoteOriginally posted by rprii Quote
This sound/movement occurs only after firing the internal flash.
Since flash discharge should not cause any mechanical movement, that makes me believe there must be some mechanical part controlled by the camera software so the sound is unlikely to indicate a malfunction. But I don't have K10/100D so I can not check behavior or the SR system.

12-20-2006, 01:28 PM   #5
Pentaxian




Join Date: Sep 2006
Location: Kaunas
Posts: 1,452
QuoteOriginally posted by rprii Quote
However, I have also noticed that, immediately after a flash exposure, there is an even larger sound of movement within the body. It does not matter if SR is off or on and, I have the auto dust reduction option "disabled".
Nothing like that here.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
body, camera, dslr, dust, flash, issue, k10d, noise, pentax, photography, reduction
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
KX internal flash died... Navigare Flashes, Lighting, and Studio 3 07-18-2011 10:29 PM
K7 internal clunk noise grouse Pentax DSLR Discussion 12 04-21-2010 04:02 PM
Can we set the internal flash of K-7 not to flash while connecting wireless with 360? raider Flashes, Lighting, and Studio 12 11-15-2009 09:31 AM
K10D long exposure noise issue Smoothster Pentax DSLR Discussion 27 03-03-2008 04:01 AM
K10D internal flash not working wrandyh Pentax DSLR Discussion 16 12-30-2006 06:39 PM



All times are GMT -7. The time now is 02:11 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top