Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-10-2008, 04:41 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Feb 2008
Location: Australia
Posts: 5
K100D menu and Fn failing/crashing off/LCD going black, Why?

Hey guys and gals, I have a K100d with a bug that seems to come and go. sometimes when attempting to enter and use the menu or Fn section the LCD will go black without warning.

It does this intermittently, after 1 second, 2 or 3, whenever it feels like. To simulate it is like entering the menu at the same time as pushing down the flash.

Just to clarify I don't have anything fingers resting on trigger or anything that would make it leave the menu. And also it is like the camera is having a power failure yet the top lcd screen still functions and battery indicator is at least at half full when this happens.

Any ideas or anyone that has this problem?



02-10-2008, 05:16 AM   #2
Veteran Member




Join Date: Jan 2008
Location: Ste-Anne des Plaines, Qc., Canada
Posts: 2,014
If you are using Lithium-Ion batteries, the power on those is very constant till they are almost empty. When it shows half full, the batteries are actually a lot closer to empty then what you may think. Since the LCD display takes quite a bit of "juice", that could be your problem. It is worth checking with fresh batteries when that happens.
02-10-2008, 01:28 PM   #3
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
Canada_Rockies's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Sparwood, BC, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,629
This happens to me constantly, and then I turn off the grip. The shutter button on the grip is perfectly placed to be in the way of my fingers when using the LCD.
02-10-2008, 03:36 PM   #4
Inactive Account




Join Date: Feb 2008
Location: Australia
Posts: 5
Original Poster
Batteries

Hi thanks for reply guys.

Yeah I'm actually using Sanyo Eneloop batteries. And at the time they were showing weird characteristics. For example, the camera would take 30 or so shots and then turn off with battery-depleted message, after which I turned it, back on and the batteries were showing full again.

I read a thread re: the issues with NiMH cells in K100d's and have since upgraded the firmware on the camera to 1.02. Apparently this will increase the cut of voltage to that of one that is more NiMH friendly.

Do you think re-chargeable Lithium's are better? That is better enough to justify the upgrade?

Cheers

02-10-2008, 05:35 PM   #5
Veteran Member
creampuff's Avatar

Join Date: May 2007
Location: Singapore
Photos: Gallery
Posts: 3,955
Perhaps the problem isn't with your batteries but rather your camera. I use a K100D with Eneloops and I have never encountered what you have described.
02-10-2008, 06:04 PM   #6
Inactive Account




Join Date: Feb 2008
Location: Australia
Posts: 5
Original Poster
I hope its not the Camera :(

Yeah I have been happy with these batteries. but yesterday it was the first time that this set only took 30 photos rather then 500.. Just felt a bit odd...

I have since tried the camera with a set of fresh alkalines and another set of eneloops, and it seems ok... So fingers crossed...

I have read a thread re: this issue elsewhere, someone with same issue but frequently... so I anyone has experienced this issue directly I would love to hear from you!

thanks for your posts

03-22-2008, 12:01 AM   #7
Inactive Account




Join Date: Feb 2008
Location: Australia
Posts: 5
Original Poster
OK so the problem is solved! It had nothing to do with the batteries or the camera body but the lens!

I found that the camera only had this issue with the kit sigma 50mm that came with it. To simulate it was like have the menu open and then half undoing the lens off the camera. I took it back to place of purchase and tried another lens of same type and it worked fine. The Ted's Camera House guy said that he's had a few back with bad connections in the lens, which effectively cut out on the camera sometimes.

Its fortunate that the lens started to get worse and so I could identify. It was almost out of warranty. And I'm stoked that my body is OK.. viva Pentax!

I have since purchased a pentax 55mm. Perfect!

When I get the sigma back, it will be a donkey spare that never gets used.. suites me!

Ciao
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, fn, k100d, lcd, menu, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
k100d Super Service Menu ChiZach Pentax DSLR Discussion 6 08-23-2009 03:53 PM
K10D Crashing when changing options in menu? jmdeegan Pentax DSLR Discussion 20 07-14-2008 08:34 AM
The mystic K100D service menu KjetilH Pentax DSLR Discussion 25 03-24-2008 06:12 AM
K100D Menu tux08902 Pentax DSLR Discussion 6 11-25-2007 10:06 AM
K100D Super Debug menu joelw135 Pentax DSLR Discussion 9 10-18-2007 04:23 AM



All times are GMT -7. The time now is 10:00 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top