Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-21-2008, 12:29 PM   #1
New Member




Join Date: Apr 2008
Location: Dublin
Posts: 13
K20D issues

Hi,

Unfortunately I seem to have a serious problem with my k20d. I just wanted to ask for opinion on these forums before I send it back to seller.

The isues are rather difficult for me to explain, but Ill try anyway.

It usually happens after camera is switched on after lets say a day of inactivity.

When I take the first shot nothing happens. There shoul be preview displayed when the shot is taken but it does not happen. When I try to shoot more shots it look like something is being written on the card but still no preview. It also seems like there something wrong with the mirror. Its up too long.

When I turn the camera off and on again it seems to be somewhow locked. No buttons work, I dont have an access to any menu or preview. The only thing helping is taking battery out for a few seconds and putting it back again.

It usually works after that again with no problem.... until the next longer inactivity period.

I have attached some samples of "images" written to the card when there is led flashing (meaning something is being written onto the card but no preview)...

I am affraid I will have to send it back...

Thanks for any ideas...

Tom

Attached Images
View Picture EXIF
PENTAX K20D  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K20D  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K20D  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K20D  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K20D  Photo 
04-21-2008, 12:34 PM   #2
Senior Member
xGene's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario
Posts: 151
Tom, what brand of SD card are you using? Have you tried another brand?

I personally have had a "purple banding" issue on SOME images until I changed brand. I am currently using Patriot 16GB class 6 and the problem disappeared.

Good luck. xGene
04-21-2008, 12:40 PM   #3
Veteran Member
ftpaddict's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Yurp
Photos: Gallery
Posts: 4,669
This issue seems far too severe to be SD card-related. I think you should send your K20D back for servicing.
04-21-2008, 12:44 PM   #4
New Member




Join Date: Apr 2008
Location: Dublin
Posts: 13
Original Poster
To be honest I am at the moment using one of "bonus" cards from Digital-Rev. Its A-data 8Gb class 6 Turbo...

Now... I hope its a card issue...

Besides Patriot which ones would you recommend?

Thx for quick reply

Tom

04-21-2008, 12:45 PM   #5
Veteran Member
benjikan's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Paris, France
Photos: Gallery
Posts: 4,312
SEND IT BACK!!!!!

Yikes Scarry.

Ben
04-21-2008, 12:56 PM   #6
Senior Member
xGene's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario
Posts: 151
Respectfully, I would not discard the SD card issue just yet... These are computers! albeit small ones... Try the following: enable "shutter without SD Card" in the menu (... it reads something like that...) and remove the card from the camera and try to reproduce the problem.

xGene

edit: Lexar Pro and SanDisc are supposed to be good quality, although the problem I was describing above occurred with a SanDisc Extreme.
04-21-2008, 01:45 PM   #7
Veteran Member
ftpaddict's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Yurp
Photos: Gallery
Posts: 4,669
Lexar Pro and SanDisk Ultra are some of the more reliable brands on the market right now. You could go with those.
04-21-2008, 10:15 PM   #8
Senior Member
Peacekeeper's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Back at work :(
Photos: Gallery
Posts: 169
Uh huh!

I bought an 8gb card for my K20D and had similar problems. Flashing light, long write times,locked camera and sometimes no image recorded.

I changed SD cards and all is good.

Change SD cards first before you send your camera back.

Good luck.

PK

04-22-2008, 12:18 AM   #9
New Member




Join Date: Apr 2008
Posts: 20
$250 plus shipping? Why not buy a new updated body and sell the old one? Good grief!
04-22-2008, 12:27 AM   #10
New Member




Join Date: Apr 2008
Location: Dublin
Posts: 13
Original Poster
Sorry, John B i dont get it?? What updated body you are talking about? $250???
04-22-2008, 11:34 AM   #11
New Member




Join Date: Apr 2008
Posts: 20
QuoteOriginally posted by tmalkiew Quote
Sorry, John B i dont get it?? What updated body you are talking about? $250???
You can buy a new K10D for around $600. Sell your old one for $350.
04-22-2008, 01:01 PM   #12
New Member




Join Date: Apr 2008
Location: Dublin
Posts: 13
Original Poster
that's k20d

anyway, thanks for everyone's advice. I'm testing different cards now so far so good
04-23-2008, 05:04 AM   #13
New Member




Join Date: Apr 2008
Posts: 20
QuoteOriginally posted by tmalkiew Quote
that's k20d

anyway, thanks for everyone's advice. I'm testing different cards now so far so good
Ooops. My mistake! I'm waiting on a new K20D myself and getting anxious.
06-18-2008, 03:16 AM   #14
New Member




Join Date: Apr 2008
Location: Dublin
Posts: 13
Original Poster
Just a quick update on my issues. I have tested the problem with 6 different SD brands and capacities and unfortunately the problem persists.

Now. I contacted the seller (Digital-Rev) asking about procedures and they asked me for a serial number. After I sent them my serial number they responded saying that unfortunately it is different to the one they have in records.

I checked the serial number on the camera body, box and documents and indeed it's different than the one on packing slip I received together with all documents. Emailed them scans and just waiting on their responce.

I am getting bit anxious. Shoul I be worried? Can Pentax trace the serial number where it went - to which distributor I mean? Just in case I will have to prepare for a battle....

Cheers

Tom
06-18-2008, 04:14 AM   #15
Inactive Account




Join Date: Apr 2008
Posts: 464
Hopefully it sounds like someone just fat-fingered the wrong serial number on the invoice only...hopefully, since all your serial numbers match between body, box, documents, you can get service, though it may have to be from Pentax. Maybe Digital-Rev can send you an new invoice with the correct serial number.

Here's hoping your problem gets resolved.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, card, dslr, inactivity, k20d, photography, preview, shot
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale - Sold: [Worldwide] Cheap K20D (w/ autofocus issues) dgaies Sold Items 6 03-05-2010 06:20 PM
AF issues with K20D stianb Troubleshooting and Beginner Help 13 12-26-2009 11:32 AM
K20D issues. Camera locking up. IN_Varmntr Pentax DSLR Discussion 8 07-07-2009 08:44 AM
Focusing issues, Pentax 80-320 w/K20D hudson2212 Pentax SLR Lens Discussion 2 04-27-2009 04:08 PM
K20D Front Focusing Issues switch79 Pentax DSLR Discussion 18 05-17-2008 02:57 PM



All times are GMT -7. The time now is 04:37 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top