Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-13-2008, 01:36 PM   #1
New Member




Join Date: Jun 2008
Posts: 3
sensor broken, or?

Hi,

When I take pictures with my new K20D all pictures has a vertical black thin line running from top to the buttom. Has anyone seen that before and knows what there can be wrong?

br
aengdal

Attached Images
 

Last edited by aengdal; 06-13-2008 at 01:47 PM.
06-13-2008, 01:38 PM   #2
Veteran Member
vizjerei's Avatar

Join Date: May 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery
Posts: 1,418
woo.. looks like more banding problem for K20D.. check the forum for K20D banding post
06-13-2008, 01:52 PM   #3
Loyal Site Supporter
Canada_Rockies's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Sparwood, BC, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,547
Before you go off the deep end, switch SD cards and try again. If you only have one SD card, clean the contacts carefully with an alcohol swab, then remove all the lint. You might be lucky.
06-13-2008, 02:01 PM   #4
New Member




Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Original Poster
I have switch the SD card with a new one, but still the same result.

06-13-2008, 02:13 PM   #5
Loyal Site Supporter
Canada_Rockies's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Sparwood, BC, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,547
QuoteOriginally posted by aengdal Quote
I have switch the SD card with a new one, but still the same result.
That points towards the camera, unfortunately. Warranty work. Before I send it in, though, I would try (hoping strongly!) putting the card in and out several times to see if it is nothing more than a dirty pin in the camera's card socket. If it still has the line, it will have to be sent off.
06-14-2008, 02:30 AM   #6
New Member




Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Original Poster
The dealer will send it back to Pentax for repairment. The bad thing is that all pictures I have taking so far has the same black line, and therefore worthless. Another issues is that it will take about 3 weeks before I get my camera back from repairment....goodbye to all holliday pictures.

Not the service I expected from Pentax.

Anyway - thx for your feedback
06-14-2008, 06:42 AM   #7
Inactive Account




Join Date: Jun 2008
Posts: 11
QuoteOriginally posted by aengdal Quote
The dealer will send it back to Pentax for repairment. The bad thing is that all pictures I have taking so far has the same black line, and therefore worthless. Another issues is that it will take about 3 weeks before I get my camera back from repairment....goodbye to all holliday pictures.
Shit happens. I'm guessing a contact broke somewhere, assuming the IC is read vertically.

Why are the pictures ruined? While annoying, it's relatively easy to fix in any good image editor.
06-14-2008, 09:45 AM   #8
Veteran Member
falconeye's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Munich, Alps, Germany
Photos: Gallery
Posts: 6,863
QuoteOriginally posted by Canada_Rockies Quote
Before you go off the deep end, switch SD cards and try again.
SD card problems cannot create a periodic error with a compressing image format like JPEG. Except maybe periodic errors with a periodicity of 8 if the JPG image header gets a bit error (i.e., with 1 image out of hundreds). Even then, I checked some posters JPGs and found no JPG image header errors.

Conclusion:

Whenever there are errors reported with images will people claim an SD card fault may be involved. This is almost never the case, though.

06-14-2008, 11:05 PM   #9
Veteran Member




Join Date: Jun 2007
Location: Buffalo/Rochester, NY
Photos: Albums
Posts: 1,133
And if that black band is on the same spot in every photo, it's definitely not the card. It's likely that some component, probably the image sensor, is bad.

You're better off dealing with that now than later, when the camera is out of warranty.

Now if you took yours back to the dealer, see if they will provide you a loaner in the meantime. It will probably not me a K20, but better something than nothing.
06-14-2008, 11:51 PM   #10
Veteran Member
heliphoto's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Region 5
Photos: Gallery
Posts: 2,540
QuoteOriginally posted by boren Quote
...
Why are the pictures ruined? While annoying, it's relatively easy to fix in any good image editor.
I agree. It sucks that your camera's broke, but I've seen worse flaws in photos, and if you have any special photos with this line in them, they are savable with a little work - that's the beauty of digital.

Five minutes in Photoshop to demonstrate... (you can still see evidence of the line, but I think it demonstrates the fixability of the problem - for those images you've already shot.)


Last edited by heliphoto; 06-15-2008 at 12:06 AM. Reason: added example pic
06-15-2008, 01:48 AM   #11
Veteran Member
benjikan's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Paris, France
Photos: Gallery
Posts: 4,312
That looks like a sensor flaw to me..

Exchange or have Pentax repair it.

Ben
06-15-2008, 06:35 AM   #12
Veteran Member
vizjerei's Avatar

Join Date: May 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery
Posts: 1,418
and it looks like the camera has focus problem too..
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, photography, pictures
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lens is broken: broken mount nemo9439 Pentax SLR Lens Discussion 4 08-27-2010 09:52 AM
Broken dreams, broken camera brkl Post Your Photos! 3 03-10-2009 05:08 PM
Sensor cleaning: Pec-Pads or Sensor Swabs gadgetnu Pentax Camera and Field Accessories 29 09-24-2007 10:52 AM
Sensor cleaning > Sensor Swab > void warranty? Twinky Pentax DSLR Discussion 2 07-28-2007 01:10 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:37 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top