Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-17-2008, 08:47 AM   #16
Veteran Member




Join Date: Jan 2008
Location: Brooklyn
Photos: Gallery
Posts: 316
My autofocus is fine, but this firmware update does break .PEF file support with Aperture 2.1.

Groan.

06-17-2008, 11:40 AM   #17
Senior Member
jms698's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 133
Original Poster
Well, I've cleaned the lens and mount contacts (with a microfiber cloth), re-downloaded and re-ran the firmware update but the problem is unchanged. I've contact Pentax support but not heard back yet.

However, I've now discovered something even more bizarr. When I switch on live view with the 16-50mm lens attached shake reduction now kicks into overdrive. It sounds just like the mirror cleaning phase at start-up, loud clunking, but it is continuous. I can see the live view image bouncing all over the place. Turning the shake reduction off with the switch on the back makes no difference. It still does the shake reduction overdrive. Turning the lens and body to MF also makes no difference.

However, if I attach an older MF-only lens everything works fine. Live view is normal. Unfortunately, I don't have any other SDM lenses to test this on.

Maybe it is indeed something to do with one of the contacts. Any tips for cleaning them more throughly?
06-17-2008, 02:54 PM   #18
Pentaxian
jsherman999's Avatar

Join Date: Dec 2007
Photos: Gallery
Posts: 8,228
.

QuoteOriginally posted by jms698 Quote
.....
However, I've now discovered something even more bizarr. When I switch on live view with the 16-50mm lens attached shake reduction now kicks into overdrive. It sounds just like the mirror cleaning phase at start-up, loud clunking, but it is continuous. I can see the live view image bouncing all over the place. Turning the shake reduction off with the switch on the back makes no difference. It still does the shake reduction overdrive. Turning the lens and body to MF also makes no difference.

This might help out.


.
06-17-2008, 03:06 PM   #19
Loyal Site Supporter
Tom S.'s Avatar

Join Date: May 2008
Location: S.E. Michigan
Photos: Albums
Posts: 4,238
QuoteOriginally posted by jsherman999 Quote
Ha Ha Ha!!!

06-17-2008, 03:22 PM   #20
Senior Member
jms698's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 133
Original Poster
QuoteOriginally posted by jsherman999 Quote
yeah, that would be good.

(playing around with the camera trying to get it to focus, it ended up getting stuck in grinding at one end of the focus range. It definitely sounds like screwdriver autofocus, but very badly behaving screwdriver AF. Even switching the camera off didn't stop the AF motor from turning. I had to remove the battery to kill the manic ghost in the machine.)
06-17-2008, 03:59 PM   #21
Pentaxian
falconeye's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Munich, Alps, Germany
Photos: Gallery
Posts: 6,862
@jms698, I'm glad you made your last posts #17 & #20.

Because it means that either your camera or your SDM lens broke, just before, during or right after the update. Bad coincidence, indeed. But just coincidence as nobody reported similiar effects.

It means that the update is safe for Non-Apple users and Apple users only using Adobe on Apple.
06-17-2008, 06:27 PM   #22
Inactive Account




Join Date: Jun 2007
Location: Iqaluit, Nunavut, Canada
Posts: 19
Good luck...

have you tried to "remove" the battery WHILE the camera's on? I don't know if that would reset the camera and lens...
Regards,
Ed
PS. I've updated mine and it's working good!
06-17-2008, 06:47 PM   #23
Veteran Member
morfic's Avatar

Join Date: Feb 2008
Location: San Antonio, TX
Photos: Gallery
Posts: 428
Tried a pencil eraser on the contacts?

06-17-2008, 07:04 PM   #24
Veteran Member
OniFactor's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Binghamton, NY, USA
Posts: 646
do you have any screw driven AF lenses?
06-17-2008, 07:11 PM   #25
Loyal Site Supporter
Canada_Rockies's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Sparwood, BC, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,134
More to the point, have you cleaned the two contacts INSIDE the mount. They are the SDM contacts. My 50-135 stopped focusing. Horrors! cleaned the outside contacts - still broken. Pencil erased the SDM contacts (formerly power zoom contacts) and all was well again!
07-05-2008, 10:33 AM   #26
Forum Member




Join Date: Apr 2008
Location: Edmonton, AB
Posts: 70
Back to one of the original questions...

Anyone know where to get the 1.0 firmware so that you can do a downgrade?

(I want to try 1.1 but I'm afraid that it might break support in my Epson 3000. I need to know I can go back if I need to.)
07-05-2008, 11:30 AM   #27
Inactive Account




Join Date: Jul 2008
Location: Northern California
Posts: 6
QuoteOriginally posted by a a i b Quote
My autofocus is fine, but this firmware update does break .PEF file support with Aperture 2.1.
Apparently the maker name in the EXIF header was changed from Pentax Corporation to just Pentax. This was done because Pentax was bought by Hoya.
Some RAW importers use the maker name for camera model identification. You can manually fix each file, use JPG or wait for a fix from Apple, Bibble etc
07-09-2008, 10:07 PM   #28
Site Supporter
SpecialK's Avatar

Join Date: Dec 2006
Location: So California
Photos: Gallery
Posts: 14,430
QuoteQuote:
In any case, I would suggest everyone hold off upgrading to the new firmware. It obviously hasn't been tested properly.
This is called "A conclusion, the jumping to".
08-02-2008, 02:17 PM   #29
Veteran Member




Join Date: Jul 2008
Location: Sweden, Umea
Posts: 869
Happily I got my k20d on monday with my 35/2.8 Macro Ltd, today I updated to 1.01 (oh god why). Problem stright away, I have taken alot of pictures the last days alot of them indoors, today when I tryed to take the same kind of pictures in the same light the lens hunts like mad to the short end and everytime I try to refocus it makes a "krrrr" and tryes to focus more to the short end. Also have problem in good lightning to focus on macro (beeing a macro lens this is a big deal)

Have no other lenses to try on, and dont know anyone with a pentax that could lend me a lens to try.
It cant be problem with contacts sence I havent taken the lens of once.

What do 1.01 do realy???

Edit: redid the update with lens removed to try some different things, same problem is there, im about to cry, my butifull camera

Last edited by melander; 08-02-2008 at 02:29 PM.
08-03-2008, 08:05 PM   #30
Senior Member
jms698's Avatar

Join Date: Jul 2007
Location: Wellington, New Zealand
Posts: 133
Original Poster
QuoteOriginally posted by melander Quote
Happily I got my k20d on monday with my 35/2.8 Macro Ltd, today I updated to 1.01 (oh god why). Problem stright away, I have taken alot of pictures the last days alot of them indoors, today when I tryed to take the same kind of pictures in the same light the lens hunts like mad to the short end and everytime I try to refocus it makes a "krrrr" and tryes to focus more to the short end.
I, of course, have the same issue. It is still not resolved (see this thread).

Try turning on live view and see if you get the bouncing picture fault. If that happens then we can see this as a common fault that affects a number of K20d.

I don't think it is the fault of the firmware update itself. It probably is just the update the triggers this fault in a camera that is already faulty.

Good luck having this thing repaired. Apparently the repair needs a really specific piece of software, which only Pentax USA and Pentax Japan have access to . Please keep up us to date on the progress.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, firmware, focus, lens, noise, photography, properly, range
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
KX firmware update kparkypark Troubleshooting and Beginner Help 10 04-28-2010 08:38 AM
Aperture RAW update Breaks Pentax K-7 DNG support as4ronin Digital Processing, Software, and Printing 7 03-06-2010 03:06 AM
Help with k-x firmware update kiwislice Pentax DSLR Discussion 7 02-25-2010 12:57 PM
Sigma 50mm f1.4 autofocus breaks after few days? jmc Pentax SLR Lens Discussion 18 08-18-2009 11:21 AM
Firmware update vievetrick Pentax News and Rumors 0 09-07-2006 12:20 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:39 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top