Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-12-2016, 10:53 AM   #1
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 7
Pentax KS2 + 18-135 (no auto mode/ no scene mode?)

Hi All,

Got one of these come today and just noticed that I can't get auto mode or scene mode working.

Just goes into bulb mode or manual mode on each of them.

I've reset settings and no change. Any ideas why this is?

Also seem to get blurry images a bit, anything I'm doing wrong? (probably!)

THanks.

02-12-2016, 11:33 AM   #2
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,925
Sounds like the lens isn't attached correctly
02-12-2016, 11:37 AM   #3
Pentaxian
Na Horuk's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Slovenia, probably
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,863
Does the camera take photos in P mode or Av mode? Does the camera show you an F-number or is that box on the LCD screen just F---?
A reset to factory settings should remove any setting that might be blocking Auto mode.
QuoteOriginally posted by hr21 Quote
Just goes into bulb mode or manual mode on each of them.
Bulb or manual? Usually if the lens is not communicating with the camera, its modes default to M and Av mode, not Bulb (though, Bulb might be available)
Anyway, yeah, press the lens dis/mount button, take the lens off, inspect the mounts to see that it is free of damage or grime or dust. Check both lens and camera mount. Next, mount the lens and make sure it clicks into place. New lenses sometimes need a little more force, but there should be a Click sound.
02-12-2016, 01:18 PM   #4
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 7
Original Poster
Checked lens, it seems fine? Took it off and put back on, made sure it was all lined up fine and it clicked into place.

Reset factory settings (reset under menu?)

Still doing the same thing.

Any other ideas?

---------- Post added 02-12-16 at 01:28 PM ----------

More specific info:

Auto = Bulb
Scene = Manual
A-HDR = TAv
User 1 and User 2 both say P User 2
Bulb = bulb
Manual = manual
TAv = Shutter and Aperture priority
Av = Aperture priority
Tv = Shutter Priority
Sv = Sensitivity priority
P = sensitivity priority

02-12-2016, 02:43 PM   #5
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 7
Original Poster
Trying to figure out if I need to return this as faulty - any help appreciated
02-12-2016, 03:00 PM   #6
Senior Member




Join Date: Apr 2015
Posts: 133
Does it actually take photos in those modes (Auto, Scene), or any other modes for that matter?
02-12-2016, 04:53 PM   #7
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 7
Original Poster
takes photos in all modes fine and video mode works fine.
02-12-2016, 06:32 PM   #8
Pentaxian
panoguy's Avatar

Join Date: Sep 2007
Location: Washington, D.C.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,290
QuoteOriginally posted by hr21 Quote
Checked lens, it seems fine? Took it off and put back on, made sure it was all lined up fine and it clicked into place.

Reset factory settings (reset under menu?)

Still doing the same thing.

Any other ideas?

---------- Post added 02-12-16 at 01:28 PM ----------

More specific info:

Auto = Bulb
Scene = Manual
A-HDR = TAv
User 1 and User 2 both say P User 2
Bulb = bulb
Manual = manual
TAv = Shutter and Aperture priority
Av = Aperture priority
Tv = Shutter Priority
Sv = Sensitivity priority
P = sensitivity priority
Does it do this with other lenses attached (or even no lens attached)? If so, definitely a defective main dial... sorry.

02-13-2016, 01:29 AM   #9
New Member




Join Date: Feb 2016
Posts: 7
Original Poster
OK - thanks,
Yes does it without a lens on. [only have one lens]

Should I return it then?
02-13-2016, 04:21 PM   #10
Pentaxian
Na Horuk's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Slovenia, probably
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,863
Yeah, it seems a bit odd. I think you should have it exchanged for a copy that works as it should.
Probably its just something with the mode dial, but if you bought the camera, you deserve a working camera.
One tip I like to add in cases like this is that stores sometimes want to send your camera for repairs, but I suggest you insist they replace it immediately. Problem with sending it in for repairs is that it takes long time and you only get a "repaired" camera back (and the shipping has its own risks). Usually the difference between the store's obligation to replace it (instead of repairing it) is that you must say the camera came with the fault. If the fault only developed later, they will only repair it. Of course, it often depends on the shop clerk as well. Anyway, read up on local warranty laws, and have the camera exchanged.

That is a good camera and a good lens! Once you get copies that work normally, you will be able to grow your skills and take wonderful photos. Good luck
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, auto, auto mode/, bulb, camera, dslr, mode, mode/ no scene, pentax ks2, photography, priority, reset, scene, sensitivity, shutter, tav, user
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Display or Autofocus in any pic mode K-30 Woodward Visitors' Center 2 11-09-2015 09:28 PM
No WB; Flash, Drive Mode, etc. available Tighelander Troubleshooting and Beginner Help 5 07-10-2015 11:28 AM
Manual mode no longer available on K-01 ckbboy Pentax K-01 8 11-26-2014 10:30 PM
Pentax AF-360 FGZ: No TTL Mode burnt umber Troubleshooting and Beginner Help 30 09-30-2014 12:53 PM
Picture mode and Scene mode espanola Troubleshooting and Beginner Help 4 12-18-2009 08:59 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:24 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top