Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-21-2007, 07:26 PM   #1
New Member




Join Date: Feb 2007
Posts: 2
New K10D, bad spot on sensor??

Hey guys,

Just got a K10D tonight and on my first dozen captures (PEF RAW) I notice a bright pixel in the exact same spot (1502x, 1201y). Actually it looks kinda like a tiny + sign. Now this is my first DSLR, and first post too BTW, but is a normal thing??

Thanks!

02-21-2007, 07:31 PM   #2
Veteran Member
rfortson's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Houston TX
Photos: Gallery
Posts: 2,129
Welcome, and congrats on your new camera! What you have is a hot pixel, and yes that is somewhat common. If you shoot raw and use Adobe Camera Raw, they will automagically be cloned out. Other raw software will do it as well, but I don't think Pentax's software does.
02-21-2007, 07:34 PM   #3
New Member




Join Date: Feb 2007
Posts: 2
Original Poster
QuoteOriginally posted by rfortson Quote
Welcome, and congrats on your new camera! What you have is a hot pixel, and yes that is somewhat common. If you shoot raw and use Adobe Camera Raw, they will automagically be cloned out. Other raw software will do it as well, but I don't think Pentax's software does.
Ok then, I knew it was common on LCDs but didnt know if it was considered "acceptable". If its the best I can hope for, then its fine. I was just wondering if it was too normal to be able to request warranty replacement/repair.
02-21-2007, 07:42 PM   #4
Inactive Account




Join Date: Nov 2006
Location: Pocatello, Idaho
Photos: Gallery
Posts: 1,518
Sounds like you have a hot pixel. Shoot a shot in absolute dark to see if you get consistant white spot(s). If so they can be mapped out by Pentax, from what I understand, or if they are too much then you should consider getting a replacement unit.

02-21-2007, 07:53 PM   #5
Pentaxian
Lowell Goudge's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery | Albums
Posts: 15,314
You might also want to try the sensor cleaning. I had a spot appear on my *istD at one point, only to have it go away by setting the sensor cleaning function on.

Looked just the same as you describe.

Don't write off the camera yet.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, k10d, photography, spot
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
One stubborn dust spot on the sensor GibbyTheMole Pentax DSLR Discussion 15 12-05-2011 09:45 AM
Sensor spot success story. charliezap Pentax K-5 3 09-19-2011 09:47 AM
How Bad IS the K-7 Sensor? Really. outsider Pentax DSLR Discussion 62 04-20-2011 04:54 PM
Are the sensor stains really that bad?? bobby_navy Pentax K-5 6 12-29-2010 04:19 PM
K10d bad sensor? gatekeeper Pentax DSLR Discussion 5 01-11-2009 04:54 PM



All times are GMT -7. The time now is 08:33 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top