Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-25-2008, 07:12 PM   #1
New Member




Join Date: Oct 2008
Location: Chicago, il
Posts: 22
Issues with K10D Autofocus

Every once in awhile, when I set to the AF mode on my K10D, the camera reads to be in MF mode and will not take a picture. It comes on radomly, and with lenses that have worked fine with the AF before (and are supposed to as they are built for the DSLR cameras). To validate it wasn't a lens issue (it started with my Tamron 28-300mm), I checked on my *1stD and the lens focuses fine.

Anyone had this issue before?

10-25-2008, 10:38 PM   #2
Damn Brit
Guest




Are you sure you the switch is fully in the MF position? It's never happened to me. There have been similar problems with the switch on the battery grip causing problems if it is not in exactly the right position.
10-25-2008, 10:46 PM   #3
Veteran Member
Venturi's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Tulsa, OK
Photos: Gallery
Posts: 2,639
Make sure the contacts on both the camera body and lens(es) are clean and that they are not stuck. Since you're seeing this with multiple lenses it's more likely an issue on the camera body contacts, but doesn't hurt to clean everything.
10-26-2008, 09:38 PM   #4
New Member




Join Date: Oct 2008
Location: Chicago, il
Posts: 22
Original Poster
Thanks for the responses. I have it working again. Basically, if I remove the lens, set the autofocus on, take the battery out and restart a few times, it will start working again.

I will do a full cleaning as well. I'm going on a trip to Prague next week (and I'd rather have it than my older camera), so I'll take it to the shop after that.

Thanks!

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
af, camera, dslr, issue, k10d, lens, mode, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale - Sold: [Worldwide] Cheap K20D (w/ autofocus issues) dgaies Sold Items 6 03-05-2010 06:20 PM
K10D going in for BF issues pentkon52 Pentax DSLR Discussion 7 03-03-2008 09:50 PM
K10D AF issues................. hudsong Pentax DSLR Discussion 20 02-22-2008 12:50 PM
K10d issues; how much do you believe? Takman Pentax DSLR Discussion 84 11-06-2007 05:19 AM
Autofocus issues wide angle on K10d timmciglobal Pentax DSLR Discussion 6 07-25-2007 11:50 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:43 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top