Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-07-2009, 11:08 AM   #1
Veteran Member




Join Date: Jun 2007
Photos: Gallery
Posts: 597
Shutter problem with k100d...

My K100D is with my mom now, and she's in Vienna so I can't check on my own, but it seems that the shutter won't AF or take a picture. The switch if on AF, the batteries are full (asked her to replace it and still no go), the dial is in autopic mode, when she presses the digital preview switch, it works, only the shutter doesn't work... any ideas? She's kinda desperate now since she'll be going to the snow capped mountains tomorrow and wouldn't want to miss a shot...

04-07-2009, 11:19 AM   #2
Pentaxian
Marc Sabatella's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Denver, CO
Photos: Gallery
Posts: 10,686
Is it possible she is using a lens with an aperture ring that is not in the "A" position?
04-07-2009, 11:45 AM   #3
Veteran Member




Join Date: Jun 2007
Photos: Gallery
Posts: 597
Original Poster
nope, she doesn't even know how to remove the lens. she's using the kit lens... digital preview worked so I doubt it's the shutter itself... i asked her to format the card and recharge the batteries and try again... still nothing.
04-07-2009, 01:50 PM   #4
Damn Brit
Guest




It's relatively easy to knock the AF switch out of position and have it appear to be set. Have her try toggling it off and on a few times.

04-08-2009, 10:45 PM   #5
NKK
Veteran Member




Join Date: Mar 2009
Location: Malmö, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 583
I have the same issue with my K100d.
Unfortunatly i have not found the solution, or a 100% positive workaround

Sometimes it works to take the lens off and put another one on, other times i change the batteries. Now its about 3-4 weeks since it happend last time.
So if anyone have a solution to leadbelly's problem, it would be very nice with a fix to this anoying problem.
07-18-2009, 12:36 AM   #6
NKK
Veteran Member




Join Date: Mar 2009
Location: Malmö, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 583
Follow up

I thought i would follow up on this problem.

I have experienced the problem several times, but the other day it went totally crazy and i could not make the shutter work in any way.

So after finding where to send the camera to service, i searched the internet and found this thread:
K100D Problem - FixYa

Here is what solved the problem for me, so i did not have to send the camera to service right now:

Jun 30, 2008- I've was having the same problem off and on for past 3 months--I thought I had somehow damaged the camera. This is what I did to fix the problem: remove the lens and while looking at the camera from the front, locate the silver vertical pin on the lift side of the camera, just inside of the silver lens mounting ring. And lightly slide the black plastic piece which is on the silver vertical pin downward. My guess is that when removing and replacing a lens, this apparatus may come misplaced. Good luck--Jeff-

It solved it for me, and now the shutter works again.
So now i will give it a try and see how long it takes before i experience it again, before deciding if i will have my k100d send to service

Last edited by NKK; 07-18-2009 at 12:47 AM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
af, camera, dslr, photography, shutter, switch
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Double Shutter Problem in K-x? ShadowDragon Troubleshooting and Beginner Help 9 08-28-2010 01:28 PM
Shutter Problem on K2000 LoriAllberry Troubleshooting and Beginner Help 13 10-16-2009 08:28 PM
LX Shutter Problem SOldBear Pentax Film SLR Discussion 4 07-17-2009 05:56 PM
shutter problem andie80 Troubleshooting and Beginner Help 5 03-13-2009 12:54 AM
K100d shutter problem? millercv Pentax DSLR Discussion 3 05-15-2008 07:19 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:53 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top