Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-08-2009, 02:28 PM   #1
Senior Member




Join Date: Feb 2009
Location: Pilsen, Czech Republic
Posts: 224
Possible camera problem - or lightroom bug?

Hi. I'm having a problem with my K-m and I'd like to ask if anyone ever experienced similar problem.

Camera was absoultelly fine until recently, when I downloaded the pictures from the card and like 5-6 of 300 came out like this:



Since then, I get around 5 images screwed this way from each shooting.

This is what I see when I import the image in Lightroom (2.1). However, importing in pentax photo laboratory and developing there works.

Can it be problem with camera? Or memory card?

Here is source PEF:
http://hosting.pilsfree.net/jerrymouse/temp/IMGP8586.PEF

Could anyone please try to develop it in Lightroom (and write version and success/fail) if it'll came out the same or it'll be ok?

Thank you.

04-08-2009, 02:45 PM   #2
Banned




Join Date: Oct 2007
Location: Savannah, U.S./Baguio City, P.H.
Posts: 5,979
I would say memory card. what type are you using? do you have another card to test? it might also be your card reader, though I'm betting on the card. I really doubt its the camera. I had no problems importing, converting or developing. why haven't you updated to version 2.3?

Lightroom 2.3 converted to DNG
04-08-2009, 02:46 PM   #3
Veteran Member
heliphoto's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Region 5
Photos: Gallery
Posts: 2,540
Lightroom 1.4.1 on mac os 10.4.11 can't import or read the file - says it's corrupted.

I'd recommend you try using a different SD card and see if you still get the problem. I've seen similar corruption before with a bad card in my mom's compact camera.
04-08-2009, 02:49 PM   #4
Veteran Member
heliphoto's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Region 5
Photos: Gallery
Posts: 2,540
séamuis, were you able to read the whole file or just the embedded jpg?

BTW, the reason I haven't upgraded to 2.3 or whatever is I'd have to pay for version 2 .

04-08-2009, 02:54 PM   #5
Banned




Join Date: Oct 2007
Location: Savannah, U.S./Baguio City, P.H.
Posts: 5,979
QuoteOriginally posted by heliphoto Quote
séamuis, were you able to read the whole file or just the embedded jpg?

BTW, the reason I haven't upgraded to 2.3 or whatever is I'd have to pay for version 2 .
yes I was able to read the PEF and convert to DNG. look at the bottom of the SS and you will see it labeled DNG. I had no problems with the provided file.

understandable in your case, but the OP should upgrade to 2.3, that might even fix whatever problems he is having if it isn't the SD card.
04-08-2009, 03:05 PM   #6
Veteran Member
OregonJim's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Willamette Valley, Oregon
Posts: 1,329
Iv'e seen very similar looking images from files that had their header corrupted. Perhaps PPL is not as picky as LR when it comes to reading the header. Best guess is a bad memory card, or possibly card reader. Try running a disk check on the card from your PC/Mac.
04-08-2009, 05:59 PM   #7
Senior Member




Join Date: Feb 2009
Location: west coast USA
Posts: 206
The K-m has changes in its RAW output, which affects some images in programs that haven't been updated to deal with it. There's a long thread here.
04-09-2009, 12:18 AM   #8
Senior Member




Join Date: Feb 2009
Location: Pilsen, Czech Republic
Posts: 224
Original Poster
Thank you all. Upgrading Lightroom did the trick. Also - converting PEF to DNG with Adobe DNG Converter helped (and worked).

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, card, dslr, lightroom, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lightroom 3 - still the same bug... ManuH Digital Processing, Software, and Printing 21 08-25-2011 03:54 PM
K-5 battery problem? camera problem? user problem? imtheguy Pentax K-5 39 11-03-2010 06:02 PM
My K5 has problem or....really a big bug! Marco_Pochi Pentax K-5 17 10-31-2010 04:58 PM
A bug IN my camera!? BethC Troubleshooting and Beginner Help 23 09-14-2009 02:59 AM
Problem with LightRoom NeverSatisfied Digital Processing, Software, and Printing 6 03-21-2008 03:39 AM



All times are GMT -7. The time now is 10:53 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top