Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-28-2007, 02:06 AM   #1
Community Manager
Loyal Site Supporter
Ash's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Toowoomba, Queensland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 22,695
Picture problem with K100D

Just wondering if anyone has ever heard of this problem with the K100D...

I'd been taking pictures fine with the Sigma 18-50, then with the Pentax DA 18-55, until I picked up an M-50 f/1.7. Pictures started coming out with the top quarter, half or even 3/4 of the picture blackened out as if a curtain had been put in front of the camera lens. I felt sad that perhaps it was my M-50 lens that was playing up.

But then I picked up an FA50 f/1.4 as an upgrade to the M-50 lens and found the SAME PROBLEM using the FA50!

I did some sleuthing and found that the problem occurred whenever a shot is taken with the aperture wide open and lots of light coming in! Have a look at the shots below taken at f/1.4... One OK, and one 'veiled' by something at the top of the picture.

Odd, and it took a while to convince customer service that the problem actually existed - it occurred only in wide open settings f/2 and lower, and only when there was a good amount of light coming in, like in daylight or directly at a fluoro light.

I now believe that it was the K100D CAMERA BODY all along, and not the lenses! Going back to my camera store, I tested out the lenses I had under the same conditions on a new K100D they had in store, and no problem... Very strange - it's never been seen before by any of the staff at Brisbane's biggest camera retailer but I'm keen to know if anyone here has ever seen this problem before, and what it could be...


Last edited by Ash; 02-14-2008 at 01:28 PM.
04-28-2007, 03:43 AM   #2
Veteran Member
Mike Cash's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Japan
Photos: Gallery
Posts: 6,952
Looks like the shutter blade is sticking.
04-28-2007, 07:37 AM   #3
Forum Member




Join Date: Feb 2007
Posts: 95
I had that happen to me with my M 100 macro (I don't think it was the lens) It stopped though and I have stopped worrying about it. I think maybe there is dust or something making the shutter stick.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, fa50, k100d, lens, lenses, light, photography, picture, pictures, store
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with KX picture defect kancho Pentax DSLR Discussion 8 08-23-2010 02:31 PM
picture problem TaoMaas Photographic Technique 6 04-30-2010 06:25 AM
Total picture wash flash problem MikesChevelle Troubleshooting and Beginner Help 55 01-24-2010 10:56 AM
Picture Modes K100D richard64 Pentax DSLR Discussion 6 09-05-2007 03:59 AM
First picture from my K100d hmcfly Post Your Photos! 1 12-21-2006 01:40 PM



All times are GMT -7. The time now is 05:31 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top