Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-18-2009, 10:38 AM   #1
Veteran Member
treebeard's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: Windham, NH
Photos: Gallery | Albums
Posts: 795
K10D debug mode and 35 Limited macro

I am on firmware 1.30 and recently downloaded the debug mode for the K10D. I have noticed a big difference with my 35 Limited macro since making an adjustment of +100. However, something still does not seem right...perhaps I am asking too much from the lens/camera combo so I would like to know if anyone else out there has the K10D/35 Limited macro combo only and is using Debug mode with firmware 1.30? If so what AF adjustment did you find works the best?

09-18-2009, 03:09 PM   #2
Pentaxian




Join Date: Sep 2007
Location: Boston, MA
Posts: 7,411
Adjustment will be different for every lens/camera combo.
09-18-2009, 03:19 PM   #3
Veteran Member
treebeard's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: Windham, NH
Photos: Gallery | Albums
Posts: 795
Original Poster
It may, but it would be nice to know what other users are putting in as an adjustment. I guess I am the only one who is using Debug mode with the K10D/35 Limited though.
09-18-2009, 03:47 PM   #4
Pentaxian




Join Date: Sep 2007
Location: Boston, MA
Posts: 7,411
What I mean is, every K10D will likely require a different adjustment (if it needs one at all), even using the same lens. There is no magic setting for a given lens + body combo, it's all dependent on the specific camera and the specific lens.

09-18-2009, 06:48 PM   #5
Veteran Member




Join Date: Nov 2008
Location: New York, NY
Posts: 384
Just had a related question: The AF adjustment via the debug menu is a global adjustment and applies to any lens mounted, is this correct?
09-19-2009, 12:07 AM   #6
Veteran Member
tomtor's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: Netherlands
Posts: 382
QuoteOriginally posted by systemA Quote
Just had a related question: The AF adjustment via the debug menu is a global adjustment and applies to any lens mounted, is this correct?
Yes, that's correct.

I have a +100 correction for my K10 which averages out nicely for all my lenses, including my DA35Macro.

Note that the effect of the adjustment varies between those lenses. I noticed the need for the adjustment first for my FA77. After the adjustment all my other lenses which focused nicely before the +100 adjustment, still do so.
09-19-2009, 06:46 AM   #7
Veteran Member
treebeard's Avatar

Join Date: Nov 2008
Location: Windham, NH
Photos: Gallery | Albums
Posts: 795
Original Poster
I settled for +120 with my 35 Limited. My other two lenses are MF so I believe the AF adjustment is irrelevant for them.
09-20-2009, 03:22 AM   #8
Pentaxian
8540tomg's Avatar

Join Date: Feb 2008
Location: Waterloo, Ontario
Photos: Gallery
Posts: 4,444
QuoteOriginally posted by treebeard Quote
I settled for +120 with my 35 Limited. My other two lenses are MF so I believe the AF adjustment is irrelevant for them.
Is there any point at all in loading the deburg program if you are using mainly manual focus lenses?

Tom G

10-20-2009, 05:01 PM   #9
Veteran Member
Andi Lo's Avatar

Join Date: Jul 2008
Location: Halifax, Nova Scotia
Posts: 2,925
QuoteOriginally posted by 8540tomg Quote
Is there any point at all in loading the deburg program if you are using mainly manual focus lenses?

Tom G
Late post, but I heard from another member that it affects the in-focus indicator.
10-21-2009, 08:14 AM   #10
Veteran Member




Join Date: Jan 2009
Location: Victoria, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 310
Every camera will be different, but in my case I needed +130, which so far works rather well with all my lenses: DA18-55, DA50-200, DA*300, DA70, DA40, K28, M150, A50, DFA50.
10-21-2009, 08:47 PM   #11
Veteran Member
Andi Lo's Avatar

Join Date: Jul 2008
Location: Halifax, Nova Scotia
Posts: 2,925
+60 here and just set it up last night. 28-75 is not BFing anymore!
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
adjustment, camera, combo, debug, dslr, firmware, k10d, macro, mode, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K10D focus adjustment with debug mode cem.kumuk Pentax DSLR Discussion 12 01-16-2016 07:11 PM
AF Area Test in K10D Debug Mode mcjm78 Pentax DSLR Discussion 11 02-07-2011 09:57 AM
Anyone use K10D at debug mode? rosier19 Pentax DSLR Discussion 25 12-18-2010 07:34 PM
K10D Firmware 1.3 Debug Mode Unleashed! RiceHigh Pentax DSLR Discussion 148 10-01-2010 01:48 PM
K10D doesn't trigger shutter after debug mode Marcoz Pentax DSLR Discussion 7 02-18-2009 11:27 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:50 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top