Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-31-2009, 08:04 AM   #1
New Member




Join Date: Oct 2009
Posts: 1
K10D corrupted/blank images issue

Hi everyone, I'm a very content owner of a beautiful Pentax K10D.

Unfortunately, I do have a problem with the camera. I did try a search to see if anyone else had reported this issue before me, but I can't seem to find anything (either that, or I'm not searching with the right terms, English is not my native language).

The problem is this. Every once in a while, if I take photos, the resulting image is a fully black, magenta or blue image, sometimes filled with black, magenta, red or blue noise. This is not a "layer" on top of the original image, but the color's just all I get. There's not a hint of the subject matter which should be on the photo, it's just a blank colored image. The RAW and JPEG version of the image are exactly the same. I added two resized photos as an example.

I can't seem to find any steps to reproduce this, it just happens, and once it happens, any photo taken will have the same problems (although sometimes with the colors changing). Turning the camera off and on again always fixes the problem, and afterwards, the camera functions perfectly like it should.

The warranty for my camera has expired, so I can't just send it back to Pentax. I did update my firmware to version 1.30, but this did not fix the problem. Has anyone here perhaps encountered this or a similar issue with their own camera? Any feedback would be appreciated!

Regards,
Mart

Attached Images
View Picture EXIF
PENTAX K10D  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K10D  Photo 
10-31-2009, 09:02 AM   #2
New Member




Join Date: Oct 2009
Location: Perth
Posts: 1
K10D corrupted/blank images issue - *istDS as well

Hi Mart

I have the same sort of problem, suddenly showing up on on istDS that has been fine for the past 3-4 years.
Every image I take shows as completely black - both on the viewer as well as when inspecting the pic on the PC - nothing but black. Tried different SD cards, formatting, new batteries, everything but same problem - in my case, it's not intermittent but persistent.

My research so far on the net seems to suggest a stuffed sensor - see the following:

Photos are black no image - FixYa
Widespread CCD problems in consumer imaging products

I'm hoping that Pentax do the right thing by us - have contacted them and waiting to hear back.............meanwhile, any advice from you guys on the forum would be appreciated.....

Cheers
Bryan
10-31-2009, 09:29 AM   #3
Forum Member




Join Date: Oct 2009
Location: Maryland
Posts: 80
I have similar issue with my K10D

Hi Mart,

I'm having a similar problem with my K10D but have not resolved it yet, so I can't provide much help. I started intermittently getting images with a dark green or purple tint, but could still make out the image. It eventually got so frequent (nothing but time would cause it to clear) that I have stopped using the camera and am looking at getting a replacement and/or having it repaired.

Based on the few responses I received for a similar thread, it is likely a failure of the motherboard and could cost approximately $300-400 to have it repaired in the US, although I have not sent the camera to Pentax for a formal estimate. Pentax US will not quote an estimate by phone or on-line - you have to ship the camera to the service facility for an estimate.

I'm planning to try out the K-x and then decide how to proceed.

Good luck,
Bob
10-31-2009, 09:42 AM   #4
Veteran Member
KungPOW's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Vancouver, Canada
Photos: Gallery
Posts: 1,702
Have you tried another SD card?

10-31-2009, 10:07 AM   #5
Loyal Site Supporter
Canada_Rockies's Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Sparwood, BC, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,535
Change the card first

As KungPow said, it could be the SD card. Get a new card, from a reliable dealer, and try it. You might be inexpensively surprised.
10-31-2009, 10:17 AM   #6
Junior Member




Join Date: Oct 2009
Posts: 48
It's just a dry joint somewhere on the circuit. My ist DS had this until they took it apart and reassembled early in warranty. Is hopefully just a simple connector to the main pcb.
Unscrew the body panel off and replug all the connectors. Will likely fix it.
I'm generally not impressed with the QC of assembly in the Phillipines. These sort of issues are far lower from the Jap factories.
10-31-2009, 12:42 PM   #7
Ash
Community Manager
Loyal Site Supporter
Ash's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Toowoomba, Queensland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 22,695
Let us know how it goes after you've changed the SD card - reputable branded SD cards have far fewer of these types of problems.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, image, issue, k10d, pentax, photo, photography, photos, version
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The K7 99 images intervalometer issue - very offensive jeremyhall Pentax DSLR Discussion 22 03-31-2010 05:04 PM
K10D Back Display is blank Nishku Pentax DSLR Discussion 6 03-17-2010 07:44 PM
K100D shooting ISO 1600 issue: Images have orange horizontal streak kveldalf Pentax DSLR Discussion 8 11-02-2008 05:39 AM
K10d Viewfinder issue-help please Bokeh Pentax DSLR Discussion 6 05-05-2008 09:20 PM
A few K10D tourist images of Italy (9 images, about 200kb each) volosong Post Your Photos! 2 04-24-2007 04:29 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:04 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top