Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-08-2009, 10:27 PM   #1
New Member




Join Date: Dec 2009
Location: Toronto, ON
Photos: Gallery
Posts: 9
K7 sensor sound?

Hey,

Apologies if this is in the wrong section. So I bought the new K7 today and am reading the manual now and playing with the camera. And have noticed that when I turn the camera side to side, not only does the information display change its orientation, but I hear a noise, like something sliding inside the camera. I cannot find an answer as to whether this is normal function, or malfunction. To me, it seems like the noise has to do with the orientation shifting, but that is why Im asking, to be 100% sure that nothing is loose inside the camera.

Thanks,

Dan

12-08-2009, 10:40 PM   #2
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,881
What you hear is the sensor assembly moving around. That's a "feature" of the shake reduction. Not until you press the shutter halfway does the sensor lock in place.
12-08-2009, 10:43 PM   #3
New Member




Join Date: Dec 2009
Location: Toronto, ON
Photos: Gallery
Posts: 9
Original Poster
Ok great. Good to hear this is a feature and not a malfunction haha!

So, does it lock in whatever position that it last was in, or does it revert to a central position via a motor? Because I understand that this body is equipped with a sensor-shift mechanism which can move the sensor while on a tripod (for example) a good few degrees horizontally and vertically.
12-09-2009, 12:35 PM   #4
Pentaxian




Join Date: Apr 2007
Location: Sweden
Posts: 1,940
The sensor immediately recenter when engaged.

12-09-2009, 04:50 PM   #5
Senior Member
Itai's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: Montreal
Photos: Gallery
Posts: 211
Yeah... I knew about the feature but I still found it very curious when I cleaned my sensor and it was seriously tilted!

- Itai
Digital Camera Buying Guide, Photography Articles and Reviews | NeoCamera.com
12-28-2009, 01:53 AM   #6
Junior Member




Join Date: Dec 2009
Location: Colorado
Posts: 49
Curious,

Was the sound very high pitch, like a quick screeching? I noticed mine making this sound tonight after turning it on. I thought it could be the sensor doing like a power-on de-dusting or something...but I'm fairly certain it hadn't made such a noticable noise before when turning it on. (just got mine on the 24th).

What is "normal" for this kind of sound?
12-28-2009, 03:52 AM   #7
Site Supporter
Vylen's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Sydney, Australia
Photos: Gallery
Posts: 1,250
depends on how loud the sound is... and its hard to understand descriptions of sound on the internet... really need to hear it first hand

also... if the K7 SR mechanism is similar to the K20D, which it should be, then the sensor is being held in position by a few electromagnets...

when the device is off, then clearly the sensor will move around a bit as you move as the electromagnets receive no power... i.e. the sensor is effectively floating in space - no motors (which would be highly unreliable over time) to keep things in position
12-28-2009, 09:11 AM   #8
Junior Member




Join Date: Dec 2009
Location: Colorado
Posts: 49
Well, it is a faint high-pitch sound. I'd liken it to the sound of a pinpoint on glass. It does seem to be the dust shake system at startup as the sound is made again when I manually run it.

I guess I'm not sure if it sounds normal or not as I didn't notice it before. If anyone could manually run their dust removal and report back about what it sounds like, I'd be most grateful.


Last edited by gooberlx; 12-28-2009 at 09:21 AM.
01-05-2010, 03:15 PM   #9
New Member
pkata's Avatar

Join Date: Nov 2009
Location: Bucharest, Romania
Photos: Gallery | Albums
Posts: 24
QuoteOriginally posted by gooberlx Quote
Well, it is a faint high-pitch sound. I'd liken it to the sound of a pinpoint on glass. It does seem to be the dust shake system at startup as the sound is made again when I manually run it.

I guess I'm not sure if it sounds normal or not as I didn't notice it before. If anyone could manually run their dust removal and report back about what it sounds like, I'd be most grateful.
You can check in Setup Menu, page 4, Dust Removal if the "Start-up action" option is checked. If yes, this explains that sound at startup - the dust removal function runs each time when you power on the camera. If you change lenses often during a session, then you can leave it this way, but otherwise it is not needed in my opinion. You can run it manually whenever you think it is necessary.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, k7, k7 sensor, noise, orientation, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-x Sony Sensor vs K-7 Samsung Sensor karl79 Video and Pentax HDSLRs 9 09-23-2010 09:35 AM
FA 50 f1.4 sound? Drone Pentax SLR Lens Discussion 3 12-23-2007 11:01 AM
Sensor cleaning: Pec-Pads or Sensor Swabs gadgetnu Pentax Camera and Field Accessories 29 09-24-2007 10:52 AM
Sensor cleaning > Sensor Swab > void warranty? Twinky Pentax DSLR Discussion 2 07-28-2007 01:10 AM
Weird Sound of K100D (K10D 2?) in B/Sensor Cleaning Mode RiceHigh Pentax DSLR Discussion 13 01-05-2007 07:01 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:01 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top