Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-13-2009, 01:22 AM   #1
Forum Member




Join Date: Oct 2009
Location: Kosice
Posts: 85
K200d and weird non working aperture.

Hello,

I have a problem with K200d. If i make two photos with a minimal and a maximal aperture with a same exposure time, those photos are same. it seems that i am making photos with aperture wide open (independently on aperture settings). when i look at a lens and make a photo, i see that the aperture is moving, but i think it`s too slow or whatever. i don`t know what to do. Have you ever had similar problem? Do you know how much service repair could cost? Thank you very much for any advice or help.
Sorry for english, i`m not a native speaker.

Peter.

12-13-2009, 02:00 AM   #2
Pentaxian




Join Date: Feb 2009
Location: Alameda, CA
Posts: 3,198
The problem can be in the lens, or in the camera body, or with the operator. You have to find out which one first, then talk about how/how much to fix.

Does this happen with any lenses, or does it happen only with a particular lens?

If it happens with only a particular lens, what's the make/model of the lens?

Can you post photos of an example with full EXIF data.
12-13-2009, 02:37 AM   #3
Forum Member




Join Date: Oct 2009
Location: Kosice
Posts: 85
Original Poster
QuoteOriginally posted by SOldBear Quote
The problem can be in the lens, or in the camera body, or with the operator. You have to find out which one first, then talk about how/how much to fix.

Does this happen with any lenses, or does it happen only with a particular lens?

If it happens with only a particular lens, what's the make/model of the lens?

Can you post photos of an example with full EXIF data.
it`s an issue on all my lenses, 18-55 II, 55-300 and FA 50 1.4
here is example, photos are taken with same exposure time, aperture: F4 and F22

Last edited by zelovoc; 10-21-2010 at 07:04 AM.
12-13-2009, 02:38 AM   #4
Forum Member




Join Date: Oct 2009
Location: Kosice
Posts: 85
Original Poster
and when i took off the lens and look at the "aperture control rod" on the body, it seems that it is reacting after shuting down the mirror, so it is very slow.

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, camera, dslr, k200d, photography, photos
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I'm having a funny problem with aperture. It's not working as it shold be learnphotography Pentax DSLR Discussion 20 04-04-2010 11:32 PM
Vivitar 85-205mm 2.8/f aperture not working Minoltaguy Pentax SLR Lens Discussion 0 03-29-2010 09:33 PM
K200d aperture problem steveuk30 Pentax DSLR Discussion 3 10-29-2009 09:23 AM
SEARS 80-200mm aperture not working michalko99 Pentax SLR Lens Discussion 1 08-24-2009 09:44 AM
K200D not closing the aperture j-pol Pentax DSLR Discussion 6 07-20-2009 08:43 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:31 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top