Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-14-2010, 01:43 PM   #1
Forum Member




Join Date: Jun 2008
Location: Norway
Photos: Gallery
Posts: 74
K20D banding issue

Was out to take a night shot today.

F4 iso 100 30sec Jpg 100% crop (same all over the photo exept the horisontal band)
Name:  banding.JPG
Views: 846
Size:  308.3 KB


I had it repairedfor this about a year ago when it stil was under waranty. I haven't seen any banding before now. But this is the worst i ever had

I hope it want show up again

03-16-2010, 02:37 PM   #2
Forum Member




Join Date: Jun 2008
Location: Norway
Photos: Gallery
Posts: 74
Original Poster
I posted this because a while ago there was much writing about this problems. Now it seems calm. Anyon know if Pentax has found a fix for this and what it is?
03-16-2010, 08:24 PM   #3
Veteran Member
sterretje's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Roodepoort, South Africa
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,534
I assume they replaced the sensor a year ago? So there should be a warranty on that repair which might well be a year. Check your documentation regarding the repair and/or contact Pentax.
03-16-2010, 08:31 PM   #4
Damn Brit
Guest




Can you post the complete picture?

Did you have a grip on the camera? I seem to remember talk a long time ago (pre k20) I think that when the horizontal and vertical banding appear together, it was caused by some kind of interference from the grip. I think it was related to the ON/OFF switch on the grip not being switched in the correct position (neither ON or OFF).

03-16-2010, 08:48 PM   #5
Veteran Member
vizjerei's Avatar

Join Date: May 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery
Posts: 1,418
Do you have the latest firmware installed?
03-16-2010, 09:03 PM   #6
Veteran Member




Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR
Photos: Albums
Posts: 325
wow i had never really thought this might be an "issue". There were times where the bands of noise in my shots were insane. I thought it was just the camera's capability (or lack thereof) so i never thought too much of it. I even felt a lot of iso 400 were not acceptable. Recently though i've been shooting iso 1600 and it hasn't been horrible at all (also exposing better I guess).

I'll see if I can do some tests with the grip to create problems later
03-16-2010, 09:06 PM   #7
Damn Brit
Guest




QuoteOriginally posted by jmbradd Quote

I'll see if I can do some tests with the grip to create problems later
I haven't heard of the issue with the grip for a long time, it's possible that whatever caused it in early batches was dealt with.
03-17-2010, 12:51 AM   #8
Forum Member




Join Date: Jun 2008
Location: Norway
Photos: Gallery
Posts: 74
Original Poster
QuoteOriginally posted by Damn Brit Quote
Can you post the complete picture?

Did you have a grip on the camera?
Here is the picture. A night sceene
Name:  banding full.jpg
Views: 464
Size:  25.8 KB


No Grip

QuoteOriginally posted by vizjerei Quote
Do you have the latest firmware installed?
I've got 1.03


QuoteOriginally posted by sterretje Quote
I assume they replaced the sensor a year ago? So there should be a warranty on that repair which might well be a year. Check your documentation regarding the repair and/or contact Pentax.
I was told the sensor was replaced. So far this is the only photo with banding since last repair, Should i make a complain to pentax about it?


Last edited by Phaser; 03-17-2010 at 01:12 AM.
03-17-2010, 02:08 AM   #9
Veteran Member
sterretje's Avatar

Join Date: Dec 2008
Location: Roodepoort, South Africa
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,534
If you're still inside the warranty for the part, I suggest that you at least inform them (with proof); it's what I would do. If you wait till outside the warranty, you more than likely have to pay.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K200D Vertical Banding Issue Raylon Pentax DSLR Discussion 3 09-17-2010 04:21 AM
Please help: K7 banding issue kytra Pentax DSLR Discussion 9 08-04-2010 12:10 AM
Is this a banding issue? kevinschoenmakers Pentax DSLR Discussion 8 05-21-2010 01:36 AM
So is there any consensus about the K-7 banding issue? richtrav Pentax DSLR Discussion 6 08-13-2009 09:21 PM
Need help for K20D low-iso banding issue mlip Pentax DSLR Discussion 0 03-27-2009 08:37 AM



All times are GMT -7. The time now is 09:40 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top