Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-23-2007, 07:12 PM   #1
Senior Member




Join Date: Apr 2007
Location: Barbados
Photos: Gallery
Posts: 270
K100D Firmware

Has there been an update to the K100D Firmware?

Looking at the review of the K100D on DPReview, some of the issues raised could be addressed like this.

07-24-2007, 02:06 AM   #2
Veteran Member




Join Date: Sep 2006
Location: Virginia Beach VA USA
Photos: Gallery
Posts: 1,364
Version 1.02 available here.
Pentax Imaging - Software & Firmaware Updates
This update also includes all of the updates in 1.01.

Pretty minor update. I would expect another one after the K100D Super comes out.
07-24-2007, 05:06 AM   #3
Forum Member




Join Date: Mar 2007
Location: Connecticut USA
Posts: 73
UPDATE FIRM WARE - Now at v1.30

Just to up date this thread. The lastest firmware update is 1.30.


David
07-24-2007, 08:02 AM   #4
Veteran Member




Join Date: Jun 2007
Location: California
Posts: 426
K10D is at 1.30... K100D is still 1.02

07-24-2007, 06:52 PM   #5
Forum Member
EvilPentaxUser's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: kentucky
Posts: 73
Makes you wonder why thry have a 1.30 for the K10D and 1.02 for the K100D at this point.
07-24-2007, 08:48 PM   #6
Veteran Member




Join Date: Nov 2006
Location: Hong Kong
Posts: 1,934
QuoteOriginally posted by EvilPentaxUser Quote
Makes you wonder why thry have a 1.30 for the K10D and 1.02 for the K100D at this point.
Me too. They even haven't fixed the Auto ISO bug for the K100D up till now (which EV compensation will defeat the function immediately).
07-24-2007, 11:54 PM   #7
Veteran Member




Join Date: Jun 2007
Photos: Gallery
Posts: 597
What does the bug for Auto ISO do?
07-25-2007, 01:05 AM   #8
Pentaxian




Join Date: Sep 2006
Location: Kaunas
Posts: 1,452
QuoteOriginally posted by leadbelly Quote
What does the bug for Auto ISO do?
When you set exposure compensation, Auto ISO stops working and ISO is fixed to lowest possible value.
This is fixed in K10D.

07-25-2007, 01:17 AM   #9
Senior Member




Join Date: Mar 2007
Location: Slovenia
Posts: 140
QuoteOriginally posted by Edvinas Quote
When you set exposure compensation, Auto ISO stops working and ISO is fixed to lowest possible value.
This is fixed in K10D.
Surely, this is not so when ISO is set manually? Or is it?
I never work in Auto ISO, but it would be good to know.

Thanks,
Bostjan
07-25-2007, 06:36 AM   #10
Veteran Member




Join Date: Nov 2006
Location: Hong Kong
Posts: 1,934
QuoteOriginally posted by Bostjan Quote
Surely, this is not so when ISO is set manually? Or is it?
I never work in Auto ISO, but it would be good to know.

Thanks,
Bostjan
But for those who use and want to use the Auto ISO feature, it is really a bad thing. But anyway, it is still good to know about the bug but usually we all learnt that after we had lost some shots, I believe.
08-01-2007, 05:41 AM   #11
Forum Member
EvilPentaxUser's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: kentucky
Posts: 73
ok, I think I found that bug out.

I thought the using mine to take a picture of the moon and reading as ISO as 200, apature was 5.6 and shooting at 1/180 seemed quite low for a picture. I would have preferred a higher ISO, larger apature and slower shutter speed. I already turned off the auto ISO and set it to 400 for now.
08-01-2007, 05:45 AM   #12
Pentaxian




Join Date: Sep 2006
Location: Kaunas
Posts: 1,452
QuoteOriginally posted by EvilPentaxUser Quote
I thought the using mine to take a picture of the moon and reading as ISO as 200, apature was 5.6 and shooting at 1/180 seemed quite low for a picture. I would have preferred a higher ISO, larger apature and slower shutter speed. I already turned off the auto ISO and set it to 400 for now.
Sorry, but it has nothing to do with bug we are talking about.
BTW, moon is quite bright and I don't see nothing wrong with 1/180 sec, f/5.6 and ISO200. In such conditions automatic ISO would not increase ISO and would keep it at lowest possible value (what it did in your case).
08-03-2007, 12:02 AM   #13
Veteran Member




Join Date: Jun 2007
Photos: Gallery
Posts: 597
My K100D has a bug when I press the AE-L button using manual lenses, the shutter snaps and a digital preview appears, anyone here experienced that? And shooting dark or night scenes, there's a spot on my camera(no matter what lens I use) on the same,um, spot. I zoomed it and it's a bluish cross... what is this? Can these be fixed by a firmware update?
08-03-2007, 01:16 AM   #14
Senior Member
Branimir's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Zagreb, Croatia
Photos: Gallery
Posts: 145
Could you post a picture of this? It quite interesting and I 've never heard of it.
08-03-2007, 05:21 AM   #15
Veteran Member
mattdm's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Boston, MA
Photos: Gallery
Posts: 2,964
QuoteOriginally posted by leadbelly Quote
My K100D has a bug when I press the AE-L button using manual lenses, the shutter snaps and a digital preview appears, anyone here experienced that? And shooting dark or night scenes, there's a spot on my camera(no matter what lens I use) on the same,um, spot. I zoomed it and it's a bluish cross... what is this? Can these be fixed by a firmware update?
That's a hot pixel -- there's a blue receptor which is stuck "on". Some cameras have a handy feature where these can be mapped out by the end-user -- no such luck with the K100D. (I don't think the K10D either, but I may be wrong.) However, if you send it to Pentax, they can map it out.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, firmware, k100d, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K100D Firmware Upgrade marianne718 Pentax DSLR Discussion 5 01-24-2011 09:58 PM
K100D Firmware freedomflashing Pentax DSLR Discussion 4 04-17-2010 05:48 PM
I need K100D firmware v. 1.00 or 1.01 zorobabel Pentax DSLR Discussion 5 05-18-2008 07:30 AM
K100D firmware axl Pentax DSLR Discussion 4 09-17-2007 11:26 PM
K100D firmware V 1.02 Bostjan Pentax DSLR Discussion 4 05-21-2007 12:57 AM



All times are GMT -7. The time now is 10:08 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top