Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
08-26-2007, 03:33 PM   #1
New Member




Join Date: Aug 2007
Posts: 6
ME Super film advance lever problem!

Hello all.
I have a Pentax ME Super that was working properly yesterday when I put it on ebay. Today I was fiddling with it because it was next to my computer, and it doesn't work properly anymore. Now, it will only cock the shutter every other time I advance the lever. It advances the frame number, and I assume the film, but every other time, the shutter won't fire. I think the top screw is a bit loose, because if I hold the lever down when I cock the shutter, it works. I've tried to tighten the top screw, but it doesn't help.
Does anyone know a quick fix for this? Do I have a camera listing I have to take down?

Thanks for any and all help!

~Thursday

08-26-2007, 08:02 PM   #2
Pentaxian
Fritz's Avatar

Join Date: Jun 2007
Location: Tillamook, OR
Posts: 1,191
I don't believe your problem is with the "top screw". That screw is just a cap to cover the nut underneath that tightens the film advance lever. The "top screw" is also reverse threaded, so keep that in mind when trying to remove it. A friction driver will work to get that off. Then you will need some sort of spanner wrench to tighten the nut.

My ME Super had a similar shutter cocking issue. The film would advance, but it wouldn't always cock the shutter. Sometimes it would skip 3 or 4 frames before it would catch and fire. The problem with mine was one of the little rubber bumpers inside had turned to goo and was causing the mechanism not to catch right. I did fix it by tearing the camera down and removing the mirror box so I could access the parts that were causing the problem. Once accessed the fix was easy. Cleaned the goo off and put a very small drop of silicon lubricant on the pivot point and reassembled the camera. It's worked perfectly ever since. I suppose this fix will be intimidating for a lot of people, so be warned that it is not nessesarily easy.

Here is a picture with a green arrow pointed at the problem pivot on my camera.



A web site with lots of good info for fixing old cameras. Also has some links to the factory manual.

Favorite Classics > Pentax ME Super Ramblings
08-27-2007, 08:05 PM   #3
Veteran Member




Join Date: Jun 2007
Photos: Gallery
Posts: 597
Had the same problem with my ME super, but instead of taking things in my own hands, I brought mine to the nearest Pentax service center... they cleaned and fixed it up real good! Now it's working perfectly! I paid about $38 all in all though...
09-09-2007, 02:49 AM   #4
Junior Member




Join Date: Sep 2007
Location: Australia
Photos: Gallery
Posts: 41
ill have to pull down my mg and me supper as they both will not load the shutter or advance the film the super was working fine then been stored for awhile then when it was taken out it wouldnt load.

So i brought a mg ment to be working on ebay and it has the same problem. its very nice looking not a mark on it but the foam inside the body where to mirror body seals have worn away and the black goo that holds the foam on is sticking on the mirro and holds the mirror shut.

The mirro on the me is in excelt condinton but the c amera looks used does any one know if i can swap them around to make one mint condition working camera if i can get it to wind on and load the shutter.

The shop in perth wants 88 bucks to fix the winder but thats not including parts if they need it and to fix the mirro so if i can find out it the me and mg mirror will fit ill have a go as i rather use the mg then my p30t

09-09-2007, 09:51 AM   #5
Pentaxian
Fritz's Avatar

Join Date: Jun 2007
Location: Tillamook, OR
Posts: 1,191
It sounds like you may have an issue with the wind lock? Check out the link I posted above if you are interested in trying to fix it yourself.

All the foam seals had turned to goo in my ME Super. I bought an inexpensive seal replacement kit on e-bay and did the replacement myself. This is a pretty simple job for anyone who can work with their hands at all.
09-10-2007, 02:22 AM   #6
Junior Member




Join Date: Sep 2007
Location: Australia
Photos: Gallery
Posts: 41
cheers for the link i managed to get the mg working fine and about to run a roll of film thru it to see how it goes, i also got the me super going but its still jams up now and then it needs a good service and an oil
09-10-2007, 05:05 AM   #7
Junior Member




Join Date: Sep 2007
Location: Australia
Photos: Gallery
Posts: 41
QuoteOriginally posted by Fritz Quote
It sounds like you may have an issue with the wind lock? Check out the link I posted above if you are interested in trying to fix it yourself.

All the foam seals had turned to goo in my ME Super. I bought an inexpensive seal replacement kit on e-bay and did the replacement myself. This is a pretty simple job for anyone who can work with their hands at all.

i need to replace the foam of my mg whta was it under in ebay ?
09-11-2007, 09:20 PM   #8
Pentaxian
Fritz's Avatar

Join Date: Jun 2007
Location: Tillamook, OR
Posts: 1,191
I got it here. He's a really nice guy to deal with too. Very helpful, and a great price, excellent instructions.

09-12-2007, 12:07 AM   #9
Junior Member




Join Date: Sep 2007
Location: Australia
Photos: Gallery
Posts: 41
thats a full on add but ive brought a kit so ill see how i go.

any one got any tips on cleaning the black goo of the plastic view finder above the mirror ?

Cheers Shane
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
advance, cock, film, film advance lever, help, lever, screw, shutter, time
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Film Advance issues- ME Super halfpack Pentax Film SLR Discussion 4 05-29-2010 09:20 AM
ME Super advance lever not returning darrenleow Pentax Film SLR Discussion 2 01-25-2010 01:10 PM
ZX-L film advance problem clawhammer Pentax Film SLR Discussion 5 08-16-2008 08:54 PM
Super Program problem with film advance and shutter release Laurie60014 Pentax Film SLR Discussion 6 07-18-2008 09:00 PM



All times are GMT -7. The time now is 09:35 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top