Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-17-2011, 05:45 PM   #1
Junior Member




Join Date: Jan 2011
Location: Ontario
Posts: 49
Problem with MZ-7

Just picked up a SMC Pentax -A 50mm 1.7 and can't figure out how to make it work on MZ-7
mount looks a bit different and there aren't any connectors to make it work if full auto

02-17-2011, 06:48 PM   #2
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
The mount is fine, it is a KA mount, and the lens should work. At '180 degrees' in your photo you can see the pin that signals when the aperture ring is set to "A", and a bit further to the left is an insulator (or a cutout - works the same) which signals the aperture range.

You can read about your camera here:

https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-autofocus-film-slr-camera-reviews/...-7-zx-7-a.html
02-17-2011, 07:18 PM   #3
Junior Member




Join Date: Jan 2011
Location: Ontario
Posts: 49
Original Poster
So... if I understand correctly this lens will work only in Manual Mode and AV Mode?
Do I need to keep aperture ring on "A" setting to work in AV mode, or should I dial it down to the 1.7 setting?
Thanks
02-17-2011, 08:00 PM   #4
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
The camera will work in all exposure modes with this lens at the "A" setting. You can leave the aperture ring at the "A" position and control everything, including the aperture from the camera.

Optionally you can set the desired aperture on the aperture ring. The MZ-7 is quite advanced and can work both ways:

Attached Images
 

Last edited by Ole; 02-17-2011 at 08:08 PM.
02-17-2011, 08:18 PM   #5
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
You can find the MZ-7 operating manual here:

Pentax Canada | Operating Manuals for Pentax Cameras
02-17-2011, 08:21 PM   #6
Junior Member




Join Date: Jan 2011
Location: Ontario
Posts: 49
Original Poster
Thank you, very much
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
mz-7
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-5 battery problem? camera problem? user problem? imtheguy Pentax K-5 39 11-03-2010 06:02 PM
Card read problem K20d. Have you had this problem? rsi1986 Pentax DSLR Discussion 8 12-27-2008 05:25 AM
Problem with my ZX-50 midwest 1953 Pentax Film SLR Discussion 2 05-25-2008 06:51 AM
this may be a problem nathancombs Pentax DSLR Discussion 24 02-02-2008 10:39 PM
Am I alone or are there others who had this problem too ? ABCWinter Digital Processing, Software, and Printing 4 01-21-2008 11:16 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:17 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top