Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-31-2011, 08:37 PM   #1
Site Supporter
Clinton's Avatar

Join Date: Feb 2010
Location: Salt Lake City, UT
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,826
ZX-5n wont soot?

I've recently come to possess a ZX-5n that seems to be broken.

When I press the shutter button, I hear a high pitched wine, but no mirror slap and no shutter sound.

I've tried new batteries and no luck. Is this something I can try to unjam myself? If not, I suspect this film body is going to end up in the trash heap.

05-31-2011, 08:50 PM   #2
Site Supporter




Join Date: Mar 2007
Location: Christchurch, New Zealand
Photos: Gallery
Posts: 482
Have you got a lens on the camera? What is the Auto Focus set to? Was there film in the camera? If there is, is it trying to load the film?

More info needed.

Regards

Chris
05-31-2011, 08:51 PM   #3
Site Supporter




Join Date: Sep 2009
Location: Langley, BC
Photos: Gallery
Posts: 528
Probably a stripped motor gear - see this thread.
06-01-2011, 04:54 AM   #4
Site Supporter
Clinton's Avatar

Join Date: Feb 2010
Location: Salt Lake City, UT
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,826
Original Poster
QuoteOriginally posted by seventhdr Quote
Have you got a lens on the camera? What is the Auto Focus set to? Was there film in the camera? If there is, is it trying to load the film?
It did load the film just fine. Whirred and buzzed and loaded it up.

I've mounted the FA* 80-200 on the camera for testing. It auto-focuses fine, but it just wont shoot the picture. It just whines while I press the shutter button and then stops. No film advance, no shutter sound of any kind.

06-01-2011, 04:55 AM   #5
Site Supporter
Clinton's Avatar

Join Date: Feb 2010
Location: Salt Lake City, UT
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,826
Original Poster
QuoteOriginally posted by gabriel_bc Quote
Probably a stripped motor gear - see this thread.
It doesn't sound like the motor is turning, it sounds more like it's under load but unable to turn.
06-04-2011, 04:18 PM   #6
Veteran Member
GerryL's Avatar

Join Date: Jan 2009
Location: CA
Posts: 2,731
QuoteOriginally posted by gabriel_bc Quote
Probably a stripped motor gear - see this thread.
Same guess here since these cameras are prone to this.
I am currently repairing one but I accidentally tore one of the flex wiring so I had to bypass those with wires or get another one for parts or repair and cannibalize the part that I need.
For now, I just jumped the connections with regular wires.
06-04-2011, 06:06 PM   #7
Veteran Member
frank's Avatar

Join Date: Nov 2006
Location: Singapore
Photos: Gallery
Posts: 3,202
It's a very common problem for MZ series cameras (except MZ-S?). The plastic gear which hooks hup the motor and mirror is cracked. You need to eaither change the plastic gear or better just change the whole motor (with a brass gear). You can still find this motor on ebay.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
shutter, zx-5n
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-7 wont update MrHowell Pentax DSLR Discussion 3 01-17-2011 02:06 PM
Optio E85 wont turn on figgy67 Pentax Compact Cameras 2 11-27-2010 04:11 PM
Why wont my lens work for my k2000 pgfilms Troubleshooting and Beginner Help 2 11-18-2010 07:46 PM
K7 wont take pictures in dark?? XeroX Pentax DSLR Discussion 14 08-03-2010 04:41 PM
Some of you wont like these.....Araneus!! Rense Post Your Photos! 11 08-10-2009 11:04 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:15 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top